Wilhelm Stenhammar 150 vuotta
Martin Malmgren, piano, Sebastian Silen, viulu, Odysseus-kvartetti
Iittalan yhtenäiskoulu, Hollaajantie 2, 14500 Iittala
Streamlippu 15€, Lippu 22 €
Juhlimme tänä vuonna Wilhelm Stenhammarin (1871-1927), merkittävän ruotsalaisen säveltäjän 150-v juhlavuotta. Stenhammar oli taitava pianisti, jonka tuotanto ulottuu näyttämömusiikista, sinfonioiden, konserttojen ja kamarimusiikin kautta pianoteoksiin ja lauluihin. Varhainen esikuva tuntui olevan nuorelle Stenhammarille saksalaiset aikalaiset Brahms Bruckner ja Wagner, mutta säveltäjä onnistui yleis,- ja kansallisromanttisen tyylin puitteissa luomaan oman persoonallisen musiikillisen maailmansa, jolle on luonteenomaista vankka musiikillinen ammattitaito ja mestaruus. Sibeliuksen toisen sinfonian kuuleminen oli käänteentekevä elämys Stenhammarille, ja säveltäjien välille syntyi sekä lämmin henkilökohtainen ystävyys että syvä ammatillinen sympatia. Iittalassa kuulemme valikoiman Stenhammarin kamari,- ja pianomusiikkia, mm. Stenhammarin Sibeliukselle omistetun jousikvarteton Nr.4, viulusonaatin, varhaisen pianokvarteton sekä soolopianoteoksia.
Martin Malmgren
Pianisti Martin Malmgren on tullut tunnetuksi monipuolisena esiintyjänä, joka luontevasti konsertoi niin solistina, kamarimuusikkona kuin liedpianistinakin. Malmgrenilla on harvinaisen laaja ohjelmisto varhaisesta barokista nykytaidemusiikkiin, ja hän mielellään tuo kuuluviin teoksia taidemusiikin kaanonin ulkopuolelta. Etsimällä yhteyksiä säveltäjien välillä hän pyrkii rakentamaan siltoja eri tyylilajien ja aikakausien välillä. Malmgren on ”Key Discoveries”-konserttisarjan perustaja ja on äskettäin myöskin ollut mukana perustamassa Helsingin Kamariorkesteria yhdessä kapellimestari James Kahanen ja konserttimestari Aku Sorensenin kanssa. Malmgren on esiintynyt arvostettuna solistina muun muassa Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfonietan, Belgrade Symphonyn, Helsingborg Symphony Orchestran, Torun Philharmonic Orchestran, Oulu Sinfonian ja Jyväskylä Sinfonia kanssa. Äskettäin Malmgren esitti Suomen kantaesityksen Doreen Carwithenin Pianokonsertosta, Guillaume Connessonen Concertinosta pianolle ja orkesterille sekä Elliot Carterin Dialogues 2:sta pianolle ja kamariorkesterille.
Vuosien varrella Malmgren on esiintynyt laajasti ympäri Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Israelissa. Malmgren on suorittanut Bachelor of Music-tutkinnon Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun alaisuudessa toimivassa Edsberg-instituutissa, jossa hän opiskeli pianonsoittoa Mats Widlundin ja kamarimusiikkia Mats Zetterqvistin opissa. Malmgren on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ensisijaisena opettajanaan Ilmo Ranta. Muita merkittäviä opettajia ovat olleet Tuija Hakkila, Antti Hotti, Juhani Lagerspetz, Konstantin Bogino, Jerome Lowenthal ja Liisa Pohjola.
Sebastian Silen
Viulisti Sebastian Silén on 2017 alkaen tehnyt tohtoriopintoja Taideyliopiston Sibelius Akatemialla Helsingissä aiheenaan Contextualising Jean Sibelius’s Works for Violin and Piano. Työ tutkii pohjoismaista viulumusiikkia Jean Sibeliuksen aikalaisilta tavoitteenaan laajentaa ymmärrystämme Sibeliuksen tuotantoa ympäröivästä kontekstista. Silén esiintyy aktiivisesti solistina, kamari-, ja orkesterimuusikkona. Hänen ensilevynsä, jota julkaisee SibaRecords 28.05.2021, sisältää Paciuksen, Kajanuksen ja Sibeliuksen musiikkia viululle ja pianolle. Levyn aihe on myös johtanut kahteen vertaisarvioituun artikkeliin ja tuleviin nuottijulkaisuihin yhteistyössä Fennica Gehrmanin kanssa.
Silén on suorittanut kaksi maisterintutkintoa Zürcher Hochschule der Künstessä Sveitsissä professori Rudolf Koelmanin oppilaana, ja hän on myöskin opiskellut Göteborgin musiikkikorkeakoulussa (Högskolan för scen och musik – Göteborgs Universitet) Anton Sokolovin oppilaana. Silén on osallistunut lukuisiin mestarikursseihin. Silén on voittanut palkintoja kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Hän on esiintynyt lukuisten orkestereiden riveissä Suomessa, Ruotsissa ja Sveitsissä niin orkesterimuusikkona kuin solistinakin; Silén on tehnyt sijaisuuksia 3. konserttimestarina Tampere Filharmoniassa ja 1. konserttimestarina Norrlandsoperans Sinfoniorkesterissa Uumajassa, sekä esiintynyt muun muassa Musikkollegium Winterthurin ja Kuopion kaupunginorkesterin solistina.
Silén on konsertoinut ja kiertänyt musiikkifestivaaleja solistina ja kamarimuusikkona ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Silén on esittänyt Jean Sibeliusta dokumenttielokuvassa ”Sibelius Korppoossa” (2015), joka tuotettiin yhteistyössä Svenska Ylen sekä Ruotsin ja Tanskan yleisradioyhtiöiden SVT ja DR kanssa. Silén soittaa Suomen kulttuurirahaston omistamalla ”anon. Sanctus Seaphin Utinensis 1741” viululla.
Odysseus-jousikvartetti
Odysseus-jousikvartetti on kansainvälistä mainetta saavuttanut suomalainen jousikvartetti. Kvartetin jäseninä ovat sen perustamisvuodesta 2009 lähtien toimineet suomalaiset viulistisisarukset Linnea ja Sylvia Hurttia, japanilainen viulisti ja alttoviulisti Maya Egashira sekä virolainen sellisti Johannes Teppo.
Vuosina 2009-2013 kvartetti teki kamarimusiikkiopintoja Sibelius-Akatemiassa Paavo Pohjolan, Marko Ylösen sekä Risto Fredrikssonin johdolla. Mestarikursseilla kvartettia ovat opettaneet mm. Hatto Beyerle, Evgenia Epshtein, András Keller, Johannes Meissl, Petr Prause, Peter Schuhmayer, Jan Talich, Avedis Kouyoumdjian, Gerhard Schultz, Thomas Christian, Erkki Lahesmaa, Engegård-jousikvartetti ja Auryn-kvartetti. Kesällä 2010 Odysseus-jousikvartetti osallistui maineikkaalle Accademia Musicale Chigianan mestarikurssille Italiassa. Kurssilla opettajina toimivat Alban Berg-jousikvartetin 1. viulisti Günter Pichler ja sellisti Valentin Erben.
Odysseus-jousikvartetti on konsertoinut Suomessa mm. Sibelius-Akatemian kamarimusiikkiviikoilla Helsingissä, Sibelius-museon konserttisarjassa Turussa kuin myös Turun Musiikkijuhlien sekä Naantalin Musiikkijuhlien konserteissa. Kansainvälistä huomiota Odysseus-kvartetti on saavuttanut esiintymällä lukuisissa konserteissa Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Itävallassa, Saksassa ja Virossa.
Kvartetti tekee säännöllisesti yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa ja on kantaesittänyt useita teoksia. Keväällä 2015 kvartetti esiintyi mm. Jüri Reinveren ja Sofi Oksasen tuotantoa käsittelevässä konsertissa Tallinnan taidemuseo KUMU:ssa. Odysseus-kvartetti esiintyy säännöllisesti myös japanilaista ja suomalaista nykymusiikkia esittelevässä Sibatomo-konserttisarjassa Helsingissä.
Vuonna 2010 Martin Wegeliuksen Muistosäätiö myönsi Odysseus-jousikvartetille tunnustusapurahan. Lisäksi Viljo Laitisen ja Riitta Parikka-Laitisen rahasto Sibelius-Akatemian lahjoitus- ja testamenttivarojen rahastoista, Banca Monte dei Paschi di Siena sekä ISA-International Sommerakademie PragWienBudapest ovat tukeneet Odysseus-jousikvartetin työskentelyä apurahoin.
Wilhelm Stenhammar 150 vuotta.
Allegro brillante pianokvartetille Es-duuri (1891).
Jousikvartetto nr.4 a-molli, op.25 (1904-09, omistettu Jean Sibeliukselle).
Sensommarnätter, viisi kappaletta pianolle, op.33 (1914)
Viulusonaatti a- molli, op. 19 (1899-1900)
Martin Malmgren, piano
Sebastian Silen, viulu
Odysseus-kvartetti:
Linnea Hurttia, 1-viulu
Sylvia Hurttia, 2-viulu
Maya Egashira, alttoviulu
Johannes Teppo, sello