Wilhelm Stenhammar 150 vuotta

Martin Malmgren

Pianisti Martin Malmgren on tullut tunnetuksi monipuolisena esiintyjänä, joka luontevasti konsertoi niin solistina, kamarimuusikkona kuin liedpianistinakin. Malmgrenilla on harvinaisen laaja ohjelmisto varhaisesta barokista nykytaidemusiikkiin, ja hän mielellään tuo kuuluviin teoksia taidemusiikin kaanonin ulkopuolelta. Etsimällä yhteyksiä säveltäjien välillä hän pyrkii rakentamaan siltoja eri tyylilajien ja aikakausien välillä. Malmgren on ”Key Discoveries”-konserttisarjan perustaja ja on äskettäin myöskin ollut mukana perustamassa Helsingin Kamariorkesteria yhdessä kapellimestari James Kahanen ja konserttimestari Aku Sorensenin kanssa. Malmgren on esiintynyt arvostettuna solistina muun muassa Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfonietan, Belgrade Symphonyn, Helsingborg Symphony Orchestran, Torun Philharmonic Orchestran, Oulu Sinfonian ja Jyväskylä Sinfonia kanssa. Äskettäin Malmgren esitti Suomen kantaesityksen Doreen Carwithenin Pianokonsertosta, Guillaume Connessonen Concertinosta pianolle ja orkesterille sekä Elliot Carterin Dialogues 2:sta pianolle ja kamariorkesterille.

Vuosien varrella Malmgren on esiintynyt laajasti ympäri Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Israelissa. Malmgren on suorittanut Bachelor of Music-tutkinnon Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun alaisuudessa toimivassa Edsberg-instituutissa, jossa hän opiskeli pianonsoittoa Mats Widlundin ja kamarimusiikkia Mats Zetterqvistin opissa. Malmgren on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ensisijaisena opettajanaan Ilmo Ranta. Muita merkittäviä opettajia ovat olleet Tuija Hakkila, Antti Hotti, Juhani Lagerspetz, Konstantin Bogino, Jerome Lowenthal ja Liisa Pohjola.

Sebastian Silen

Kuva Alexander Bogdalov

Viulisti Sebastian Silén on 2017 alkaen tehnyt tohtoriopintoja Taideyliopiston Sibelius Akatemialla Helsingissä aiheenaan Contextualising Jean Sibelius’s Works for Violin and Piano. Työ tutkii pohjoismaista viulumusiikkia Jean Sibeliuksen aikalaisilta tavoitteenaan laajentaa ymmärrystämme Sibeliuksen tuotantoa ympäröivästä kontekstista. Silén esiintyy aktiivisesti solistina, kamari-, ja orkesterimuusikkona. Hänen ensilevynsä, jota julkaisee SibaRecords 28.05.2021, sisältää Paciuksen, Kajanuksen ja Sibeliuksen musiikkia viululle ja pianolle. Levyn aihe on myös johtanut kahteen vertaisarvioituun artikkeliin ja tuleviin nuottijulkaisuihin yhteistyössä Fennica Gehrmanin kanssa.

Silén on suorittanut kaksi maisterintutkintoa Zürcher Hochschule der Künstessä Sveitsissä professori Rudolf Koelmanin oppilaana, ja hän on myöskin opiskellut Göteborgin musiikkikorkeakoulussa (Högskolan för scen och musik – Göteborgs Universitet) Anton Sokolovin oppilaana. Silén on osallistunut lukuisiin mestarikursseihin. Silén on voittanut palkintoja kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Hän on esiintynyt lukuisten orkestereiden riveissä Suomessa, Ruotsissa ja Sveitsissä niin orkesterimuusikkona kuin solistinakin; Silén on tehnyt sijaisuuksia 3. konserttimestarina Tampere Filharmoniassa ja 1. konserttimestarina Norrlandsoperans Sinfoniorkesterissa Uumajassa, sekä esiintynyt muun muassa Musikkollegium Winterthurin ja Kuopion kaupunginorkesterin solistina.

Silén on konsertoinut ja kiertänyt musiikkifestivaaleja solistina ja kamarimuusikkona ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Silén on esittänyt Jean Sibeliusta dokumenttielokuvassa ”Sibelius Korppoossa” (2015), joka tuotettiin yhteistyössä Svenska Ylen sekä Ruotsin ja Tanskan yleisradioyhtiöiden SVT ja DR kanssa. Silén soittaa Suomen kulttuurirahaston omistamalla ”anon. Sanctus Seaphin Utinensis 1741” viululla.

Odysseus-jousikvartetti

Kuva Matti Lehtonen

Odysseus-jousikvartetti on kansainvälistä mainetta saavuttanut suomalainen jousikvartetti. Kvartetin jäseninä ovat sen perustamisvuodesta 2009 lähtien toimineet suomalaiset viulistisisarukset Linnea ja Sylvia Hurttia, japanilainen viulisti ja alttoviulisti Maya Egashira sekä virolainen sellisti Johannes Teppo.

Vuosina 2009-2013 kvartetti teki kamarimusiikkiopintoja Sibelius-Akatemiassa Paavo Pohjolan, Marko Ylösen sekä Risto Fredrikssonin johdolla. Mestarikursseilla kvartettia ovat opettaneet mm. Hatto Beyerle, Evgenia Epshtein, András Keller, Johannes Meissl, Petr Prause, Peter Schuhmayer, Jan Talich, Avedis Kouyoumdjian, Gerhard Schultz, Thomas Christian, Erkki Lahesmaa, Engegård-jousikvartetti ja Auryn-kvartetti. Kesällä 2010 Odysseus-jousikvartetti osallistui maineikkaalle Accademia Musicale Chigianan mestarikurssille Italiassa. Kurssilla opettajina toimivat Alban Berg-jousikvartetin 1. viulisti Günter Pichler ja sellisti Valentin Erben.

Odysseus-jousikvartetti on konsertoinut Suomessa mm. Sibelius-Akatemian kamarimusiikkiviikoilla Helsingissä, Sibelius-museon konserttisarjassa Turussa kuin myös Turun Musiikkijuhlien sekä Naantalin Musiikkijuhlien konserteissa. Kansainvälistä huomiota Odysseus-kvartetti on saavuttanut esiintymällä lukuisissa konserteissa Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Itävallassa, Saksassa ja Virossa.

Kvartetti tekee säännöllisesti yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa ja on kantaesittänyt useita teoksia. Keväällä 2015 kvartetti esiintyi mm. Jüri Reinveren ja Sofi Oksasen tuotantoa käsittelevässä konsertissa Tallinnan taidemuseo KUMU:ssa. Odysseus-kvartetti esiintyy säännöllisesti myös japanilaista ja suomalaista nykymusiikkia esittelevässä Sibatomo-konserttisarjassa Helsingissä.

Vuonna 2010 Martin Wegeliuksen Muistosäätiö myönsi Odysseus-jousikvartetille tunnustusapurahan. Lisäksi Viljo Laitisen ja Riitta Parikka-Laitisen rahasto Sibelius-Akatemian lahjoitus- ja testamenttivarojen rahastoista, Banca Monte dei Paschi di Siena sekä ISA-International Sommerakademie PragWienBudapest ovat tukeneet Odysseus-jousikvartetin työskentelyä apurahoin.

Miniooppera Carmen

Kuvaaja Heikki Tuuli Kuvausvuosi 2019
Tekijänoikeus Suomen kansallisooppera ja -baletti

Johanna Isokoski

Kuva Ville Paul Paasimaa

Johanna Isokoski valmistunut laulumusiikin kandidaatiksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017 ja viimeistelee laulutaiteen maisteriopintojaan opettajanaan Sirkka Parviainen. Lisäksi hän on valmistunut laulupedagogiksi Turun Ammattikorkeakoulusta vuonna 2018 Kaisu Helmisen johdolla. Isokoski on täydentänyt opintojaan mm. Prof. Elisabeth Werresin, Prof. Soile Isokosken ja Kirsi Tiihosen mestarikursseilla.

Isokoski on esiintynyt vierailevana solistina Suomen Kansallisoopperassa, Åbo Svenska Teaterissa, Vaasan kaupunginteatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, Ilmajoen musiikkijuhlilla sekä useissa Aleksanterin teatterissa esitetyissä produktioissa. Hänen esittämiään oopperarooleja ovat mm. Frasquita (Bizet: Carmen), Lucia (Britten: The Rape of Lucretia), Tebaldo (Verdi: Don Carlos), Papagena (Mozart: Taikahuilu), Barbarina (Mozart: Figaron häät) sekä Kerttu (Humperdinck: Hannu ja Kerttu). Edellämainittujen lisäksi hänet on nähty solistina Suomen Kansallisoopperan lapsille suunnatuissa minioopperoissa Tuhkimo (2018) ,Carmen (2019) ja Reininkulta (2020).

Isokoskea on kuultu useiden orkestereiden solistina kuten Tapiola Sinfonietta, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Pori Sinfonietta, Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Neue Philharmonie Westfalen. Isokoski on myös kysytty solisti oratorio- ja kirkkomusiikkiteoksiin, joista hänen repertoaariinsa kuuluvat keskeiset teokset kuten Johannespassio ja Jouluoratorio (Bach), Messiah (Händel), Elias (Mendelssohn), Requiem (Mozart) sekä Stabat Mater (Pergolesi). Konserttivierailuja hänellä on mm. Turun musiikkijuhlille (2016), Taidekoti Kirpilään (2016), Heinäveden musiikkipäiville (2018) sekä BarokkiKuopioon (2018).

Kilpailumenestystä Isokoskella on Kangasniemen laulukilpailuista toinen palkinto (2017) sekä Lappeenrannan valtakunnallisista laulukilpailuista erikoispalkinto (2016). Hänet on nimetty Päivi ja Paavo Lipposen rahaston solistiksi vuonna 2017 sekä Pro Musica säätiön vuoden nuoreksi muusikoksi vuonna 2019. Isokosken opintoja ja taiteellista työtä ovat tukeneet Pro Musica, Selim Eskelinin säätiö ja Wegelius-säätiö.

Jussi Vänttinen

Kuva Sakari Röyskö

Baritoni Jussi Vänttinen on Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittaja vuodelta 2019. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Moraléksen roolissa Bizet´n oopperassa Carmen syyskuussa 2019.
Kaudella 2021-2022 hän esiintyy Suomen Kansallisoopperassa Danilon roolissa F. Lehárin operetissa Iloinen leski. Hän on esittänyt Kansallisoopperalla myös Juhani Koiviston käsikirjoittamaa Miniooppera Reininkultaa.

Vänttinen on esiintynyt Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Lohjan kaupunginorkesterin, Oulu Sinfonian ja Pori Sinfoniettan solistina sekä esittänyt useita oopperarooleja kuten Don Giovanni (W.A.Mozart: Don Giovanni), kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät), Melisso (G.F.Händel: Alcina) ja Starveling (B.Britten: A Midsummer Night´s Dream). Hän on ollut kantaesittämässä P.Korpijaakon Oikeusjuttu, Uljas Pulkkiksen I väntan på en jordbävning ja Kari Tikan Rakkaus on väkevä kuin kuolema -oopperoita.

Vänttinen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperaluokalta ja oopperan maisteriksi Tukholman Operahögskolanista.

Martta Jämsä

Martta Jämsä valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2019. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli Mikael Helasvuon ja Petri Alangon luokilla. Tällä hetkellä Martta toimii freelance-muusikkona ja on viime aikoina työskennellyt erityisesti nykymusiikin parissa esiintyen useilla kotimaisilla festivaaleilla sekä kantaesittäen useita suomalaisten nuoren polven säveltäjien teoksia. Orkesterimuusikkona Martta on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin Kaupunginorkesterissa, Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, Kymi Sinfonietassa sekä Opera Boxin tuotannoissa. Lisäksi hän on ollut Helsinki Sinfonietan runko-orkesterin jäsen vuodesta 2016 lähtien. Orkesteri- ja kamarimuusikkona Martta on Suomen lisäksi esiintynyt mm. New Yorkissa, Espanjassa, Ruotsissa, Belgiassa, Romaniassa, Georgiassa ja Virossa. Suomen Kansallisoopperan minioopperoissa Martta on työskennellyt jo vuodesta 2016 alkaen.

Otto Kentala

Otto Kentala on kaustislainen kitaristi, joka viimeistelee maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa Ismo Eskelisen johdolla. Kesäkuussa 2018 Kentala oli Tampereen kansainvälisen kitarakilpailun ainoa suomalainen finalisti ja voitti toisen sijan sekä yleisöpalkinnon.

Kentala esiintyy aktiivisesti soolona ja kamarimuusikkona. Mielenkiinnon kohteena ovat myös erilaiset genrerajoja ylittävät projektit. Kentala on kantaesittänyt musiikkia kitaralle ja elektroniikalle ja soittaa sähkökitaraa niin kevyen musiikin yhtyeissä kuin nykyoopperoissakin. Hän on esiintynyt esimerkiksi Oulunsalo Soi – kamarimusiikkijuhlilla ja Musica Nova -festivaaleilla. Vuodesta 2019 alkaen Kentala on nähty eri rooleissa useissa Kansallisoopperan lastenoopperoissa.

Mitä pimeämpi yö, sitä kauniimpi aamu

Duo Riitta Muikku Tuomas Nikkanen

Kuva Susa Dosa

Tuomas Nikkanen opiskeli Hämeenlinnan musiikkiopistossa (nyk. Sibelius-opisto) Kristiina Kask-Valveen johdolla pianonsoittoa 1992–1997, vuosina 1997–2000 Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Erik T. Tawaststjernan, 2000–2009 Liisa Pohjolan ja Juhani Lagerspetzin johdolla pianonsoittoa sekä Tapio Nevanlinnan johdolla (2004–2005) sävellystä. Nikkanen sai
myös yksityistä sävellyksenohjausta jyväskyläläiseltä Kai Niemiseltä. Hän on osallistunut kahteen kertaan Olli Mustosen mestarikursseille.
Nikkanen nousi kansallisen musiikkielämän tietoisuuteen vuoden 1997 Maj Lind -kilpailun finalistina. Nikkanen on myös voittanut vuoden 1997 Leevi Madetoja -kilpailun, sekä yhdessä sellisti Timo-Veikko Valveen kanssa jaetun 1. palkinnon vuoden 1998 Juvenalia-kamarimusiikkikilpailussa Espoossa. Hänen kansainvälisiin kilpailumenestyksiin kuuluu erikoispalkinto ”The Best Youngest Performer” Artur Rubinstein -kilpailuissa Bydgoszcissa Puolassa vuonna 1998 sekä palkinto parhaasta liettualaisen modernin pianoteoksen esityksestä Ciurlionis-kilpailussa Vilnassa Liettuassa vuonna 1999.
Vuoden 2018 kansainvälisillä Jean Sibelius-festivaaleilla Turussa Nikkanen palkittiin festivaalien parhaasta pianotulkinnasta. Nikkaselle on myönnetty kahteen kertaan (2001, 2015) Suomen kulttuurirahaston apuraha, jälkimmäinen hämeenlinnalaista modernismia sisältävän (Marttinen, Sermilä, Ertamo) konsertin järjestämistä varten Hämeenlinnan historiallisella Raatihuoneella. Hämeenlinnan Sibelius-seura myönsi vuonna 2016 Tuomas Nikkaselle Sibeliuksen syntymäkotimitalin ”merkittävästä työstä Sibeliuksen elämäntyön tulkkina”.
Vetämillään Iittalan musiikkijuhlilla Toivo Kuulan kuoleman 100v juhlavuonna kuultiin Iittalan musiikin kesä ry:n säveltäjä Sampsa Ertamolta tilaama Kuulan elämään perustuva kamariooppera Yllätä ikuinen virta. Libreton teokseen kirjoitti Arto Myllärinen. Teos kuultiin
uudelleen Hämeenlinnassa Verkatehtaalla maaliskuussa 2019. TAIKE myönsi kesällä 2020 Tuomas Nikkaselle apurahan Toivo Kuulan pianoteosten kokonaislevytystä varten.

Sopraano Riitta Muikku- Piirainen on valmistunut musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta pääaineena laulu vuonna 2007 Risto Saarmanin johdolla. Hän suoritti 2012 ammatilliset erikoistumisopinnot (ent. diplomi) Oulun seudun ammatti-korkeakoulussa Airi Tokolan johdolla ja vuonna 2017 ammatillisia lisäopintoja Lahden konservatoriossa. Hän on myös osallistunut useille laulun mestarikursseille.

Riitta Muikku- Piirainen on esittänyt kirkkomusiikkiteoksia sekä oopperaa. Vuosina 2007-2011 hän oli kiinnitettynä Helsingin filharmonisen kuoron 1. sopraanossa. Liedohjelmistosta hän on esittänyt muun muassa Pjotr Tsaikovskin, Jean Sibeliuksen, Heino Kasken, Yrjö Kilpisen, Franz Lisztin, Hugo Wolfin, Gustaf Mahlerin ja Sergei Rachmaninovin lauluja. Tällä hetkellä hän laulaa ja opettaa laulua oman yrityksen, Respiro Tmi Riitta Muikku, kautta. www.respiro.fi.