Iittalan Musiikin kesässä nähdään lauantaina 19.6. suosikkiooppera Carmen koko perheelle sopivana hauskana ja tiiviinä sovituksena. Kansallisoopperan suositussa tuotannossa on mukana kaksi eturivin laulajaa ja kaksi taiturillista muusikkoa. Esitykset ovat Iittalan kylätalossa klo 11 ja 15.

Tällä kertaa poliisi Jose määrätään pidättämään Carmen, jonka flamencotanssi häiritsee naapureita – mutta tietenkin Jose ihastuu Carmeniin laulavan poliisikoiran varoituksista huolimatta ja lähtee Carmenin kanssa pizzalle vaikka Micaela odottaa herkullisen makaronilaatikon kanssa. Tilannetta hämmentää vielä kuuluisa kitaristi Escamillo. Nyt keksitään kuitenkin positiivinen ratkaisu toisin kuin alkuperäisessä Carmenissa.

Musiikissa ovat mukana kaikki suosikkioopperan hitit Toreadorin aariasta Habaneraan. Carmenina hurmaa sekä oopperoista että musikaalista tuttu Johanna Isokoski, poliisi Josena on viimekertaisen Lappeenrannan laulukilpailun voittanut Jussi Vänttinen, huilisti ja herttainen Micaela on Martta Jämsä ja kuuluisa kitaristi Otto Kentala.

Alle kouluikäisillekin sopiva Carmen sai ensi-iltansa Kansallisoopperassa 2019 ja sitä esitettiin kymmeniä kertoja. Carmen kuuluu Kansallisoopperan minioopperoiden sarjaan, jonka on kirjoittanut ja ohjannut Juhani Koivisto ja lavastanut ja puvustanut Anna Kontek. Tanssit on valmentanut Teemu Tainio.

Johanna Isokoski, sopraano, Jussi Vänttinen, baritoni, Martta Jämsä, huilu, Otto Kentala, kitara.

Johanna Isokoski

Kuva Ville Paul Paasimaa

Johanna Isokoski valmistunut laulumusiikin kandidaatiksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017 ja viimeistelee laulutaiteen maisteriopintojaan opettajanaan Sirkka Parviainen. Lisäksi hän on valmistunut laulupedagogiksi Turun Ammattikorkeakoulusta vuonna 2018 Kaisu Helmisen johdolla. Isokoski on täydentänyt opintojaan mm. Prof. Elisabeth Werresin, Prof. Soile Isokosken ja Kirsi Tiihosen mestarikursseilla.

Isokoski on esiintynyt vierailevana solistina Suomen Kansallisoopperassa, Åbo Svenska Teaterissa, Vaasan kaupunginteatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, Ilmajoen musiikkijuhlilla sekä useissa Aleksanterin teatterissa esitetyissä produktioissa. Hänen esittämiään oopperarooleja ovat mm. Frasquita (Bizet: Carmen), Lucia (Britten: The Rape of Lucretia), Tebaldo (Verdi: Don Carlos), Papagena (Mozart: Taikahuilu), Barbarina (Mozart: Figaron häät) sekä Kerttu (Humperdinck: Hannu ja Kerttu). Edellämainittujen lisäksi hänet on nähty solistina Suomen Kansallisoopperan lapsille suunnatuissa minioopperoissa Tuhkimo (2018) ,Carmen (2019) ja Reininkulta (2020).

Isokoskea on kuultu useiden orkestereiden solistina kuten Tapiola Sinfonietta, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Pori Sinfonietta, Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Neue Philharmonie Westfalen. Isokoski on myös kysytty solisti oratorio- ja kirkkomusiikkiteoksiin, joista hänen repertoaariinsa kuuluvat keskeiset teokset kuten Johannespassio ja Jouluoratorio (Bach), Messiah (Händel), Elias (Mendelssohn), Requiem (Mozart) sekä Stabat Mater (Pergolesi). Konserttivierailuja hänellä on mm. Turun musiikkijuhlille (2016), Taidekoti Kirpilään (2016), Heinäveden musiikkipäiville (2018) sekä BarokkiKuopioon (2018).

Kilpailumenestystä Isokoskella on Kangasniemen laulukilpailuista toinen palkinto (2017) sekä Lappeenrannan valtakunnallisista laulukilpailuista erikoispalkinto (2016). Hänet on nimetty Päivi ja Paavo Lipposen rahaston solistiksi vuonna 2017 sekä Pro Musica säätiön vuoden nuoreksi muusikoksi vuonna 2019. Isokosken opintoja ja taiteellista työtä ovat tukeneet Pro Musica, Selim Eskelinin säätiö ja Wegelius-säätiö.

Jussi Vänttinen

Kuva Sakari Röyskö

Baritoni Jussi Vänttinen on Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittaja vuodelta 2019. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Moraléksen roolissa Bizet´n oopperassa Carmen syyskuussa 2019.
Kaudella 2021-2022 hän esiintyy Suomen Kansallisoopperassa Danilon roolissa F. Lehárin operetissa Iloinen leski. Hän on esittänyt Kansallisoopperalla myös Juhani Koiviston käsikirjoittamaa Miniooppera Reininkultaa.

Vänttinen on esiintynyt Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Lohjan kaupunginorkesterin, Oulu Sinfonian ja Pori Sinfoniettan solistina sekä esittänyt useita oopperarooleja kuten Don Giovanni (W.A.Mozart: Don Giovanni), kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät), Melisso (G.F.Händel: Alcina) ja Starveling (B.Britten: A Midsummer Night´s Dream). Hän on ollut kantaesittämässä P.Korpijaakon Oikeusjuttu, Uljas Pulkkiksen I väntan på en jordbävning ja Kari Tikan Rakkaus on väkevä kuin kuolema -oopperoita.

Vänttinen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperaluokalta ja oopperan maisteriksi Tukholman Operahögskolanista.

Martta Jämsä

Martta Jämsä valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2019. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli Mikael Helasvuon ja Petri Alangon luokilla. Tällä hetkellä Martta toimii freelance-muusikkona ja on viime aikoina työskennellyt erityisesti nykymusiikin parissa esiintyen useilla kotimaisilla festivaaleilla sekä kantaesittäen useita suomalaisten nuoren polven säveltäjien teoksia. Orkesterimuusikkona Martta on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin Kaupunginorkesterissa, Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, Kymi Sinfonietassa sekä Opera Boxin tuotannoissa. Lisäksi hän on ollut Helsinki Sinfonietan runko-orkesterin jäsen vuodesta 2016 lähtien. Orkesteri- ja kamarimuusikkona Martta on Suomen lisäksi esiintynyt mm. New Yorkissa, Espanjassa, Ruotsissa, Belgiassa, Romaniassa, Georgiassa ja Virossa. Suomen Kansallisoopperan minioopperoissa Martta on työskennellyt jo vuodesta 2016 alkaen.

Otto Kentala

Otto Kentala on kaustislainen kitaristi, joka viimeistelee maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa Ismo Eskelisen johdolla. Kesäkuussa 2018 Kentala oli Tampereen kansainvälisen kitarakilpailun ainoa suomalainen finalisti ja voitti toisen sijan sekä yleisöpalkinnon.

Kentala esiintyy aktiivisesti soolona ja kamarimuusikkona. Mielenkiinnon kohteena ovat myös erilaiset genrerajoja ylittävät projektit. Kentala on kantaesittänyt musiikkia kitaralle ja elektroniikalle ja soittaa sähkökitaraa niin kevyen musiikin yhtyeissä kuin nykyoopperoissakin. Hän on esiintynyt esimerkiksi Oulunsalo Soi – kamarimusiikkijuhlilla ja Musica Nova -festivaaleilla. Vuodesta 2019 alkaen Kentala on nähty eri rooleissa useissa Kansallisoopperan lastenoopperoissa.