Hämeenlinna nimitettiin Suomen lastenmusiikkipääkaupungiksi syksyllä 2019, siksi myös musiikkijuhlamme näyttäytyy tänä vuonna lapsi- ja nuorisoteemaisena. Yksi konserteista on ansioituneen suomenruotsalaisen pedagogin ja muusikon, viulisti-laulaja-kapellimestari Johanna Almarkin koko perheen konsertti yhteistyössä Iittalan naivistien kanssa. Kansallisoopperan tuotanto, lasten miniooppera Carmen ja nuorena kuolleen Heikki Suolahden 100 vuotta sitten tapahtunutta syntymää juhlistava konsertti, joka toteutetaan yksinomaan nuorten muusikoiden toimesta, ovat muita kesän 2020 ohjelman tapahtumia, joita ei kannata missata!

Heikki Suolahti oli vain 16-vuotias kuollessaan, mutta hänen poikkeuksellinen lahjakkuutensa herätti mm.Jean Sibeliuksen huomion. Konserttiiin on koottu Suolahden lauluja, pianokappaleita, teoksia viululle ja pianolle sekä muuta kamarimusiikkia. Suolahden lauluja konsertissa esittää sopraano Sadelilja Larimo ja pianisti Kiia Nordlund, konsertin viulisti on Albert Sahlström ja pianistina kuullaan Niilo Ruotsalaa. Suolahden Jousikvarteton nr.3 esittää Espoon musiikkiopiston Jeep-kvartetti. Konsertin muusikoiksi on tarkoituksella valittu alle 20-vuotiaita nuoria, saman ikäisiä musiikoita kuin Suolahti oli kuollessaan.

Miniooppera Carmenin käsikirjoituksen, suomennoksen, musiikin sovituksen ja ohjauksen alkuperäisen oopperan pohjalta on luonut entinen Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto. Lavastuksen ja pukujen suunnittelu on Anna Kontekin käsialaa ja tanssit on valmentanut Teemu Tainio. Esityksessä kuullaan sopraano- ja baritonisolistia huilun ja kitaran säestämänä. Ensi-ilta teokselle on ollut Suomen Kansallisoopperassa 2.9.2019. Sekä lapsille että aikuisille sopivassa minioopperassa Carmenin tarina kerrotaan puolessa tunnissa. Mukana ovat maailman suosituimman oopperan tarttuvat melodiat ja sytyttävät espanjalaisrytmit.

Musiikkijuhlien ohjelmassa on myös paikallisten muusikoiden, mezzosopraano Hanna Vainionpään ja pianisti Elina Vikmanin Sibeliuksen laulujen levynjulkistamiskonsertti, amerikkalais-meksikolaisen sopraano Beatriz Maciaksen ja allekirjoittaneen Zarzuelasta, eli espanjalaisesta oopperasta ja yksinlauluista sekä Granadosin pianoteoksista koostuva konsertti, sekä Tango del Norte- duon eteläamerikkalaisen soitinmusiikin konsertti. Tango del Norten Solos & duos 2 on bandeonisti Sami Pirttilahden ja pianisti Ville Westergårdin konsertti, jonka ohjelmassa on argentiinalaista tangoa ja eteläamerikkalaista folklorea. Konsertissa kuullaan tuttujen ja tuntemattomampien tangosävelmien ohessa ensimmäistä kertaa maailmassa argentiinalaisen modernin tangosäveltäjän, Alejandro Schwarzin, Tango del Nortelle säveltämä sarja argentiinalaisia tansseja. Konserttiin myydään sekä normaaleja konserttilippuja että Show & dinner- versiota, jolloin pääsee nauttimaan keittiömestari ja food designer Pirjo Päivärinnan neljän ruokalajin menusta konsertin lisäksi. Ilta pidetään Iittalan lasimäen vanhassa, entisöidyssä navetassa, joka toimii nykyään Design-lasin museon näyttelytilana. Myös illan miljöö on on siis kohdillaan!

Tervetuloa näihin hiukaiseviin elämyksiin ja pysykää terveinä!

Tuomas Nikkanen,
Iittalan musiikkijuhlien taiteellinen johtaja

Ohjelma

  • To 11.6. klo 17.00  Suvinen saari- Suomalaisen laulun vuodenajat. Levynjulkistuskonsertti. Hanna Vainionpää, mezzosopraano ja Elina Vikman, piano. Iittalan koulukeskus. Vapaa pääsy. Ohjelma 10 €.
  • To 11.6. klo 19.00 Heikki Suolahti 100 vuotta. Teemakonsertti 16-vuotiaana menehtyneen säveltäjälupauksen muistoksi. Sadelilja Larimo, sopraano ja Kiia Nordlund, piano, Albert Sahlström, viulu ja Niilo Ruotsala, piano. Iittalan koulukeskus. Liput 20€, lapset ja nuoret 10 €.
  • Pe 12.6. klo 19.00 Zarzuela! Espanjalaista oopperaa ja pianomusiikkia. Beatriz Macias, sopraano, Tuomas Nikkanen, piano. Iittalan koulukeskus. Liput 24€.
  • La 13.6. klo 15.00 Musiikkikonsertti lapsille. Sibelius, Purcell, Vivaldi. Iittalan koulukeskus. Johanna Almark, laulu ja viulu, Matti Lindholm, alttoviulu ja laulu, Elina Susiluoto, sello ja laulu. Liput 8 €.
  • La 13.6. klo 18.30 Tango del Norte Show & Dinner. Tangoa & Pirjo Päivärinnan suunnittelema menu. Designmuseo, Lasimäki. Sami Pirttilahti, bandoneon, Ville Westergård, piano. Liput 70 € Show & Dinner, 24 € Show.
  • Su 14.6.Kaksi esitystä klo 11.00 & klo 15.00. Miniooppera Carmen. Iittalan koulukeskus. Johanna Isokoski, sopraano, Sampo Haapaniemi, baritoni, Martta Jämsä, huilu, Otto Kentala, kitara. Liput 15 €, lapset ja nuoret 10 €.