Kalle Virtanen.

Pe 17.6.2022 Klassista ja klassikoita-konsertti. Iittalan yhtenäiskoulu

Kalle Virtanen, tenori
Stefanie Tuurna, piano.

The Voice of Finland voittaja tenori Kalle Virtanen sekä pianisti Stefanie Tuurna esiintyvät Iittalassa monipuolisella ohjelmalla, josta löytyy jokaiselle jotakin.

Konsertin alkupuolella kuullaan lied-musiikkia myöhäisromanttisilta mestareilta Richard Straussilta ja Gabriel Faurélta sekä heidän suomalaiselta aikalaiseltaan Oskar Merikannolta.

Ohjelman toinen puoli rakentuu kevyemmän musiikin klassikoista Suomesta ja maailmalta, mm. Voice of Finlandista tutuista kappaleista.

18.6.2022 Suomen Kansallisoopperan Miniooppera Taikahuilu. Iittalan yhtenäiskoulu

Johanna Isokoski, sopraano
Jussi Vänttinen, baritoni
Otto Kentala, kitara
Martta Jämsä, huilu

Papagenolla on melkoinen päivä; ensin pitää pelastaa prinssi Tamino dinosauruksen kynsistä, sitten on etsittävä prinsessa Pamina ja läpäistävä pääsykoe Sarastron kerhoon. Niinkuin siinä ei olisi tarpeeksi ongelmia tavalliselle lintubongarille, pitää vielä keksiä keino, jolla päästään eroon kimeä-äänisestä Yön kuningattaresta. Ja lisäksi pitäisi välttämättä jostain löytää ikioma Papagena. No huh-huh! Tällaisesta ei kyllä selviä ilman taikasoittimia. Mahtaisiko Papagenolla olla sellaisia?

Lauantaina 18.6. esitetään kaksi esitystä Suomen Kansallisoopperan Minioppera Taikahuilusta. Uusi sovitus rakastetusta Taikahuilusta tarjoaa vauhtia ja vaarallisen huvittavia tilanteita. Kaksi muuntautumiskykyistä laulajaa esittää kuutta roolia, ja kaksi taiturillista soittajaa tulkitsee Mozartin kuolemattomia säveliä. Kaikki tutut aariat ovat tallella ja tarina on saanut uusia vivahteita. Taikahuilu kuuluu Kansallisoopperan suosittuun sarjaan, jossa klassikot on tiivistetty hauskoiksi koko perheelle sopiviksi puolen tunnin minioopperoiksi. Teoksen käsikirjoituksen, sovituksen ja ohjauksen on tehnyt Juhani Koivisto, puvustuksen Anna Kontek ja valaistussuunnittelun Olli-Pekka Koivunen.

Su 19.6.2022 Paul Juon 150 vuotta-konsertti. Iittalan yhtenäiskoulu

Odysseus-kvartetti
Riitta Muikku-Piirainen, sopraano
Tuomas Nikkanen, piano

Iittalan musiikkijuhlien kesän 2022 teemasäveltäjä on sveitsiläinen Paul Juon. Juonin nimi liittyy myös Suomen musiikin historiaan, sillä hän oli Yrjö Kilpisen ja Heino Kasken sävellysopettaja. Juon vietti lapsuutensa Moskovassa ja opiskeli Anton Arenskin ja Sergei Tanejevin johdolla Moskovan konservatoriossa. Hän siirtyi Berliiniin 1894 ja toimi siellä Joseph Joachimin palkkaamana sävellysopettajana. Juonin tuotantoon kuuluu oopperoita, viisi sinfoniaa, konserttoja eri instrumenteille, runsaasti kamari- ja pianomusiikkia sekä joukko yksinlauluja. Juonin musiikki on persoonallista ja värikästä ja todistaa suuresta ammattitaidosta ja lähes mestaruudesta. Sekä hänen rytminkäsittelynsä, että harmoniansa ovat kiinnostavat ja teoksissa on myös omalaatuista huumoria. Iittalassa kuullaan harvinainen koko illan kattaus Juonin piano-, laulu-, ja kamarimusiikkia, mm. Pianokvintetto nr.2 F-duuri sekä Alttoviulusonaatti nr.1 D-duuri.

Esiintyjät

Kalle Virtanen on suomalainen laulaja ja taiteilija, joka on valmistunut muusikoksi Lahden ammattikorkeakoulusta ja Helsingin konservatoriosta. Virtanen tunnetaan myös Nelosen The Voice of Finland 2021 – laulukilpailun voittajana. Vuodesta 2016 Virtanen on toiminut freelance-laulajana ja esiintyy monipuolisesti oopperarooleissa, konserttisolistina ja myös kevyen musiikin ja improvisaation parissa. Universal Music Finland julkaisi Virtasen ensimmäisen singlen ”Ikuinen” joulukuussa 2021. Elokuussa 2021 Aleksanterin teatterissa sai ensi-iltansa Virtasen ja Stefanie Tuurnan uusi kamariooppera ”The Box”. Kuorolaulajana Virtanen on laulanut lukuisissa produktioissa mm. Suomen kansallisoopperalla ja Savonlinnan Oopperajuhlilla.

MuM Stefanie Tuurna (s. 1988) toimii muusikkona monipuolisesti, sekä pianistina että säveltäjänä. Hän valmistui diplomipianistiksi Sibelius-Akatemialta vuonna 2016. Tuurnan säveltämä kamariooppera ”The Box” (libretto Kalle Virtanen), joka kertoo neljästä vankilaan suljetusta miehestä, esitettiin Helsingin oopperakesäfestivaalilla syksyllä 2021. Toinen kamariooppera, Sergei Rachmaninovin terapiaprosessista kertova ”Years of Silence” (libretto N. Musto) esitettiin SibA:lla syksyllä 2017.
Tuurnan erityisala on improvisaatio monessa eri tyylissä. Klassisen musiikin improvisaatiotaitoja hän on syventänyt mm. David Dolanin ja Robert Levinen mestarikursseilla. Tuurna hyödyntää improvisaatiota työssään SKO:n Balettioppilaitoksen säestäjänä sekä musiikkipedagogina. Hän on järjestänyt improvisaatiokonsertteja, kirjoittanut aiheesta opinnäytteensä sekä luennoinut aiheesta mm. SibA:lla. Syksyllä 2018 ilmestyi Tuurnan tekemä oppikirja nimeltään ”Vapaat kädet – pianonsoiton ja improvisoinnin opas”.

Kuva Matti Lehtonen

Odysseus-jousikvartetti on kansainvälistä mainetta saavuttanut suomalainen jousikvartetti. Kvartetin jäseninä ovat sen perustamisvuodesta 2009 lähtien toimineet suomalaiset viulistisisarukset Linnea ja Sylvia Hurttia, japanilainen viulisti ja alttoviulisti Maya Egashira sekä virolainen sellisti Johannes Teppo.

Vuosina 2009-2013 kvartetti teki kamarimusiikkiopintoja Sibelius-Akatemiassa Paavo Pohjolan, Marko Ylösen sekä Risto Fredrikssonin johdolla. Mestarikursseilla kvartettia ovat opettaneet mm. Hatto Beyerle, Evgenia Epshtein, András Keller, Johannes Meissl, Petr Prause, Peter Schuhmayer, Jan Talich, Avedis Kouyoumdjian, Gerhard Schultz, Thomas Christian, Erkki Lahesmaa, Engegård-jousikvartetti ja Auryn-kvartetti. Kesällä 2010 Odysseus-jousikvartetti osallistui maineikkaalle Accademia Musicale Chigianan mestarikurssille Italiassa. Kurssilla opettajina toimivat Alban Berg-jousikvartetin 1. viulisti Günter Pichler ja sellisti Valentin Erben.

Odysseus-jousikvartetti on konsertoinut Suomessa mm. Sibelius-Akatemian kamarimusiikkiviikoilla Helsingissä, Sibelius-museon konserttisarjassa Turussa kuin myös Turun Musiikkijuhlien sekä Naantalin Musiikkijuhlien konserteissa. Kansainvälistä huomiota Odysseus-kvartetti on saavuttanut esiintymällä lukuisissa konserteissa Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Itävallassa, Saksassa ja Virossa.

Kvartetti tekee säännöllisesti yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa ja on kantaesittänyt useita teoksia. Keväällä 2015 kvartetti esiintyi mm. Jüri Reinveren ja Sofi Oksasen tuotantoa käsittelevässä konsertissa Tallinnan taidemuseo KUMU:ssa. Odysseus-kvartetti esiintyy säännöllisesti myös japanilaista ja suomalaista nykymusiikkia esittelevässä Sibatomo-konserttisarjassa Helsingissä.

Vuonna 2010 Martin Wegeliuksen Muistosäätiö myönsi Odysseus-jousikvartetille tunnustusapurahan. Lisäksi Viljo Laitisen ja Riitta Parikka-Laitisen rahasto Sibelius-Akatemian lahjoitus- ja testamenttivarojen rahastoista, Banca Monte dei Paschi di Siena sekä ISA-International Sommerakademie PragWienBudapest ovat tukeneet Odysseus-jousikvartetin työskentelyä apurahoin.

Kuva Ville Paul Paasimaa

Johanna Isokoski valmistunut laulumusiikin kandidaatiksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017 ja viimeistelee laulutaiteen maisteriopintojaan opettajanaan Sirkka Parviainen. Lisäksi hän on valmistunut laulupedagogiksi Turun Ammattikorkeakoulusta vuonna 2018 Kaisu Helmisen johdolla. Isokoski on täydentänyt opintojaan mm. Prof. Elisabeth Werresin, Prof. Soile Isokosken ja Kirsi Tiihosen mestarikursseilla.

Isokoski on esiintynyt vierailevana solistina Suomen Kansallisoopperassa, Åbo Svenska Teaterissa, Vaasan kaupunginteatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, Ilmajoen musiikkijuhlilla sekä useissa Aleksanterin teatterissa esitetyissä produktioissa. Hänen esittämiään oopperarooleja ovat mm. Frasquita (Bizet: Carmen), Lucia (Britten: The Rape of Lucretia), Tebaldo (Verdi: Don Carlos), Papagena (Mozart: Taikahuilu), Barbarina (Mozart: Figaron häät) sekä Kerttu (Humperdinck: Hannu ja Kerttu). Edellämainittujen lisäksi hänet on nähty solistina Suomen Kansallisoopperan lapsille suunnatuissa minioopperoissa Tuhkimo (2018) ,Carmen (2019) ja Reininkulta (2020).

Isokoskea on kuultu useiden orkestereiden solistina kuten Tapiola Sinfonietta, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Pori Sinfonietta, Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Neue Philharmonie Westfalen. Isokoski on myös kysytty solisti oratorio- ja kirkkomusiikkiteoksiin, joista hänen repertoaariinsa kuuluvat keskeiset teokset kuten Johannespassio ja Jouluoratorio (Bach), Messiah (Händel), Elias (Mendelssohn), Requiem (Mozart) sekä Stabat Mater (Pergolesi). Konserttivierailuja hänellä on mm. Turun musiikkijuhlille (2016), Taidekoti Kirpilään (2016), Heinäveden musiikkipäiville (2018) sekä BarokkiKuopioon (2018).

Kilpailumenestystä Isokoskella on Kangasniemen laulukilpailuista toinen palkinto (2017) sekä Lappeenrannan valtakunnallisista laulukilpailuista erikoispalkinto (2016). Hänet on nimetty Päivi ja Paavo Lipposen rahaston solistiksi vuonna 2017 sekä Pro Musica säätiön vuoden nuoreksi muusikoksi vuonna 2019. Isokosken opintoja ja taiteellista työtä ovat tukeneet Pro Musica, Selim Eskelinin säätiö ja Wegelius-säätiö.

Kuva Sakari Röyskö

Baritoni Jussi Vänttinen on Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittaja vuodelta 2019. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Moraléksen roolissa Bizet´n oopperassa Carmen syyskuussa 2019. Kaudella 2021-2022 hän esiintyy Suomen Kansallisoopperassa Danilon roolissa F. Lehárin operetissa Iloinen leski. Hän on esittänyt Kansallisoopperalla myös Juhani Koiviston käsikirjoittamaa Miniooppera Reininkultaa.

Vänttinen on esiintynyt Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Lohjan kaupunginorkesterin, Oulu Sinfonian ja Pori Sinfoniettan solistina sekä esittänyt useita oopperarooleja kuten Don Giovanni (W.A.Mozart: Don Giovanni), kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät), Melisso (G.F.Händel: Alcina) ja Starveling (B.Britten: A Midsummer Night´s Dream). Hän on ollut kantaesittämässä P.Korpijaakon Oikeusjuttu, Uljas Pulkkiksen I väntan på en jordbävning ja Kari Tikan Rakkaus on väkevä kuin kuolema -oopperoita.

Vänttinen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperaluokalta ja oopperan maisteriksi Tukholman Operahögskolanista.

Martta Jämsä valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2019. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli Mikael Helasvuon ja Petri Alangon luokilla. Tällä hetkellä Martta toimii freelance-muusikkona ja on viime aikoina työskennellyt erityisesti nykymusiikin parissa esiintyen useilla kotimaisilla festivaaleilla sekä kantaesittäen useita suomalaisten nuoren polven säveltäjien teoksia. Orkesterimuusikkona Martta on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin Kaupunginorkesterissa, Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, Kymi Sinfonietassa sekä Opera Boxin tuotannoissa. Lisäksi hän on ollut Helsinki Sinfonietan runko-orkesterin jäsen vuodesta 2016 lähtien. Orkesteri- ja kamarimuusikkona Martta on Suomen lisäksi esiintynyt mm. New Yorkissa, Espanjassa, Ruotsissa, Belgiassa, Romaniassa, Georgiassa ja Virossa. Suomen Kansallisoopperan minioopperoissa Martta on työskennellyt jo vuodesta 2016 alkaen.

Otto Kentala on kaustislainen kitaristi, joka viimeistelee maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa Ismo Eskelisen johdolla. Kesäkuussa 2018 Kentala oli Tampereen kansainvälisen kitarakilpailun ainoa suomalainen finalisti ja voitti toisen sijan sekä yleisöpalkinnon.

Kentala esiintyy aktiivisesti soolona ja kamarimuusikkona. Mielenkiinnon kohteena ovat myös erilaiset genrerajoja ylittävät projektit. Kentala on kantaesittänyt musiikkia kitaralle ja elektroniikalle ja soittaa sähkökitaraa niin kevyen musiikin yhtyeissä kuin nykyoopperoissakin. Hän on esiintynyt esimerkiksi Oulunsalo Soi – kamarimusiikkijuhlilla ja Musica Nova -festivaaleilla. Vuodesta 2019 alkaen Kentala on nähty eri rooleissa useissa Kansallisoopperan lastenoopperoissa.

Kuva: Susa Dosa

Tuomas Nikkanen opiskeli Hämeenlinnan musiikkiopistossa (nyk. Sibelius-opisto) Kristiina Kask-Valveen johdolla pianonsoittoa 1992–1997, vuosina 1997–2000 Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Erik T. Tawaststjernan, 2000–2009 Liisa Pohjolan ja Juhani Lagerspetzin johdolla pianonsoittoa sekä Tapio Nevanlinnan johdolla (2004–2005) sävellystä. Nikkanen sai
myös yksityistä sävellyksenohjausta jyväskyläläiseltä Kai Niemiseltä. Hän on osallistunut kahteen kertaan Olli Mustosen mestarikursseille.
Nikkanen nousi kansallisen musiikkielämän tietoisuuteen vuoden 1997 Maj Lind -kilpailun finalistina. Nikkanen on myös voittanut vuoden 1997 Leevi Madetoja -kilpailun, sekä yhdessä sellisti Timo-Veikko Valveen kanssa jaetun 1. palkinnon vuoden 1998 Juvenalia-kamarimusiikkikilpailussa Espoossa. Hänen kansainvälisiin kilpailumenestyksiin kuuluu erikoispalkinto ”The Best Youngest Performer” Artur Rubinstein -kilpailuissa Bydgoszcissa Puolassa vuonna 1998 sekä palkinto parhaasta liettualaisen modernin pianoteoksen esityksestä Ciurlionis-kilpailussa Vilnassa Liettuassa vuonna 1999.
Vuoden 2018 kansainvälisillä Jean Sibelius-festivaaleilla Turussa Nikkanen palkittiin festivaalien parhaasta pianotulkinnasta. Nikkaselle on myönnetty kahteen kertaan (2001, 2015) Suomen kulttuurirahaston apuraha, jälkimmäinen hämeenlinnalaista modernismia sisältävän (Marttinen, Sermilä, Ertamo) konsertin järjestämistä varten Hämeenlinnan historiallisella Raatihuoneella. Hämeenlinnan Sibelius-seura myönsi vuonna 2016 Tuomas Nikkaselle Sibeliuksen syntymäkotimitalin ”merkittävästä työstä Sibeliuksen elämäntyön tulkkina”.
Vetämillään Iittalan musiikkijuhlilla Toivo Kuulan kuoleman 100v juhlavuonna kuultiin Iittalan musiikin kesä ry:n säveltäjä Sampsa Ertamolta tilaama Kuulan elämään perustuva kamariooppera Yllätä ikuinen virta. Libreton teokseen kirjoitti Arto Myllärinen. Teos kuultiin
uudelleen Hämeenlinnassa Verkatehtaalla maaliskuussa 2019. TAIKE myönsi kesällä 2020 Tuomas Nikkaselle apurahan Toivo Kuulan pianoteosten kokonaislevytystä varten.

Sopraano Riitta Muikku- Piirainen on valmistunut musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta pääaineena laulu vuonna 2007 Risto Saarmanin johdolla. Hän suoritti 2012 ammatilliset erikoistumisopinnot (ent. diplomi) Oulun seudun ammatti-korkeakoulussa Airi Tokolan johdolla ja vuonna 2017 ammatillisia lisäopintoja Lahden konservatoriossa. Hän on myös osallistunut useille laulun mestarikursseille.

Riitta Muikku- Piirainen on esittänyt kirkkomusiikkiteoksia sekä oopperaa. Vuosina 2007-2011 hän oli kiinnitettynä Helsingin filharmonisen kuoron 1. sopraanossa. Liedohjelmistosta hän on esittänyt muun muassa Pjotr Tsaikovskin, Jean Sibeliuksen, Heino Kasken, Yrjö Kilpisen, Franz Lisztin, Hugo Wolfin, Gustaf Mahlerin ja Sergei Rachmaninovin lauluja. Tällä hetkellä hän laulaa ja opettaa laulua oman yrityksen, Respiro Tmi Riitta Muikku, kautta. www.respiro.fi.