Esiintyjien ja esitysten esittelyt

Vesipisaroita- koko perheen konsertti

Vesipisaroita on klassisen musiikin luontoaiheinen koko perheen konsertti, jonka punainen lanka on luonto ja sen merkitys säveltäjille ja se vie meidät barokin aikakaudelle ja sieltä aina nykypäivään asti. Ohjelma sisältää Purcellin ja Vivaldin musiikin lisäksi muun muassa Jean Sibeliuksen 8-vuotiaana säveltämän kappaleen “Vesipisaroita” sekä suurimpiin mestariteoksiinsa lukeutuvan sävelrunon “Luonnotar”, joka on Kalevalan tekstin mukainen kertomus maailman synnystä.
Tarinankertojina Johanna Almark, laulu ja viulu, Matti Lindholm, alttoviulu ja laulu, Elina Susiluoto, sello ja laulu. Erityisvieraana festivaalitirehtööri Tuomas Nikkanen, piano.

Kuva Rikard Tiula

Johanna Almark on laulajana, kapellimestarina, kuoronjohtajana, säveltäjänä, sovittajana, viulistina ja projektien vetäjänä Suomen monipuolisimpia muusikoita. Sibelius-Akatemiassa hän on suorittanut sekä orkesterinjohdon että kuoronjohdon diplomin, opettajinaan Jorma Panula, Leif Segerstam, Eri Klas, Esa-Pekka Salonen, Atso Almila ja Matti Hyökki. Almark on toiminut kapellimestarina Helsingin kaupunginteatterissa (1998 – 2004) sekä Svenska Teaternissa (Helsinki; 2002 – 2004). Hän on johtanut useita Suomen huippukuoroja, mm. Akademiska damkören Lyrania (taiteellinen johtaja 1988 – 1998), Suomen Kansallisoopperan kuoroa, Radion kamarikuoroa, Tapiolan kamarikuoroa sekä Suomen Laulua. Laulajana Johanna Almark on harvinainen yhdistelmä virtuoosista barokkisopraanoa, sielukasta jazzlaulajaa ja uuden taidemusiikin valovoimaista tulkitsijaa. Hän on julkaissut kolme omaa levyä ja toiminut useiden levyjen tuottajana. Almark on myös säveltäjä ja hän on tehnyt sovituksia yhtyeille, kuoroille ja orkestereille. Lisää Almarkista hänen kotisivuillaan https://johanna-almark.fi/tervetuloa/

Matti Lindholm on laajalti esiintyvä alttoviulisti, jolla on monipuolinen taiteellinen kokemus. Vakituisesti hän soittaa Synkronis-kvartetissa sekä Hyvinkään orkesterissa. Hän toimii lisäksi Kirkkonummen kamariorkesterin alttoviulujen vuorottelevana äänenjohtajana sekä syksystä 2019 toimintansa alkaneen Espoo Sinfonian alttoviulujen äänenjohtajan tehtävässä. Studiomuusikkona ja kevyen musiikin estradeilla Matti on soittanut lukuisten nimekkäiden artistien kanssa. Matti opettaa viulunsoittoa Helsingin Rudolf Steiner-koulussa. Matti Lindholm soittaa 1800-luvun alun, mahdollisesti Jo. B. Cerutin Cremonassa rakentamaa alttoviulua.

Elina Susiluoto on monilla eri lavoilla esiintyvä sellisti. Viime vuosina hän on esiintynyt ahkerasti Synkronis- jousikvartetissa, studiomuusikkona ja Triosis+ yhtyeessä, joka soittaa Suomen suurimmissa kevyen musiikin konserteissa. Lisäksi Susiluoto soittaa  pienemmissä orkestereissa ja tapahtumissa. Susiluoto työskentelee myös Raaseporin musiikkiopistossa sellonsoiton opettajana.

Zarzuela! Espanjalaisen musiikin konsertti

Meksikolais-amerikkalainen Beatriz Macias on yksi kiinnostavimmista ja monipuolisimmista klassisen musiikin uusista kasvoista. Hän aloitti uransa huilistina, mutta tekee nyt nopeaa vauhtia nousujohteista, kansainvälistä uraa laulajana. Macias on esiintynyt soolokonserttien lisäksi useiden eurooppalaisten kamari- ja sinfoniaorkestereiden solistina. http://www.beatrizmacias.com/

Tuomas Nikkanen (s.1981) nousi kansallisen musiikkielämän tietoisuuteen vuoden 1997 Maj Lind-kilpailun finalistina; 16-vuotiaana yhtenä kilpailun historian nuorimmista. Nikkanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan, Juhani Lagerzpetzin ja Liisa Pohjolan johdolla pianonsoittoa ja sävellystunteja Tapio Nevanlinnan johdolla. Tuomas Nikkanen on myös osallistunut kahdesti Olli Mustosen mestarikursseille. Nikkanen on voittanut vuoden 1997 Leevi Madetoja-kilpailun ja yhdessä sellisti Timo-Veikko Valven kanssa Juvenalia-kamarimusiikkikilpailun v. 1998. Nikkasen kansainvälisiin kilpailumenestyksiin kuuluu mm. erikoispalkinto ”The Best Youngest Performer” Artur Rubinstein-kilpailuissa Bydgoszcissa, Puolassa v. 1998 sekä palkinto parhaasta liettualaisen modernin pianoteoksen esityksestä Ciurlioniskilpailussa Vilnassa, Liettuassa v. 1999. Nikkaselle myönnettiin v.2016 Sibeliuksen syntymäkotimitali ”merkittävästä työstä Jean Sibeliuksen elämäntyön tulkkina”. Kansainvälisillä Jean Sibelius-festivaaleilla 2018 Nikkanen palkittiin parhaasta pianotulkinnasta.

Heikki Suolahti 100 vuotta

Heikki Suolahti oli vain 16-vuotias kuollessaan, mutta hänen poikkeuksellinen lahjakkuutensa herätti mm. Jean Sibeliuksen huomion. Säveltäjämestari Sibelius kirjoitti Heikki Suolahden vanhemmille surunvalittelu- kirjeessään:
”Poikanne sinfonia ei mene mielestäni. Teos teki minuun syvän vaikutuksen, siinä kun on sekä luontoa että sydäntä. Varma on, että Suomi Heikki Suolahdessa menetti suurimpia musikaalisia kykyjään.” 

Helsingissä lukiota käynyt ja Arvo Laitisen johdolla pianonsoittoa opiskellut Suolahti oli hämeenlinnalaissyntyisen puolustusvoimien ylilääkärin Eino Suolahden nuorin poika. Hämeen sanomat 11.3.2020

Konserttiin on koottu Suolahden lauluja, pianokappaleita, teoksia viululle ja pianolle sekä muuta kamarimusiikkia. Teemakonsertissa esiintyvät Sadelilja Larimo, sopraano ja Kiia Nordlund, piano, Albert Sahlström, viulu ja Niilo Ruotsala, piano. Mukana konsertissa soittaa myös Soma Quartet.

Albert Sahlström (s. 2003) aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Jennika Pohjolan oppilaana ja sen jälkeen hän on soittanut Annemarie Åströmin ja Anni Ylikallion johdolla. Syksystä 2018 alkaen hän on harjoitellut Janne Malmivaaran oppilaana. Albert on soittanut solistina aikaisemmin mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Vaasan kaupunginorkesterin ja Wegelius kammarstråkar-orkesterin kanssa. Albert on osallistunut useisiin mestarikursseihin, joiden johtajina ovat olleet muun muassa Cecilia Zilliacus, John Storgårds ja Ilya Grubert. Keväällä 2018 Albert sijoittui kolmanneksi Juhani Heinonen-viulukilpailussa omassa ikäluokassaan. https://albertsahlstrom.com/

Sopraano Sadelilja Larimo (2001) ja pianisti Kiia Nordlund (2002) aloittivat yhteistyön 2018 Heikki Pellisen ohjauksessa Helsingin Konservatoriossa. Nykyisin duo opiskelee Sibelius-Akatemiassa Ilmo Rannan ohjauksessa. Molemmat nuoret opiskelevat Sibelius Akatemian nuorisokoulutuksessa, joissa Larimoa opettaa Sirkka Parviainen ja Nordlundia Tuija Hakkila. Nordlund opiskelee lisäksi Helsingin Konservatoriossa Antti Hotin johdolla. Duo on esiintynyt mm. useissa Sibelius-Akatemian konserteissa.

Niilo Ruotsala (2002) aloitti pianonsoiton 7-vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa Eero Mannisen johdolla. Tällä hetkellä Niilo opiskelee pianonsoittoa Helsingin konservatoriossa opettajanaan Antti Hotti. Nuorten pianoakatemiaan Niilo valittiin vuonna 2018. Niilo on palkittu mm. Madetoja -kilpailussa, Tapiola-kilpailussa, Melartin -kamarimusiikkikilpailussa ja Steinway Piano Festival -pianokilpailussa. Hän on myös ollut yksi finalisteista Nordic Junior -pianokilpailussa Ruotsin Arvikassa 2019. Niilo on esiintynyt Helsingin Kaupunginorkesterin ja Helsingin Lapsijousten solistina. Helsingin Kaupunginorkesteri myös kutsui Niilon sovittamaan Super Mario -kappaleen yhdessä säveltäjä Kirmo Lintisen kanssa. Pianonsoiton lisäksi Niilo harrastaa säveltämistä ja musiikintuottamista.

Soma Quartet: ssa esiintyvät Andrew Ng, viulu, Sanna Kokko, viulu, Margarethe Breit, alttoviulu ja Otto-Aaron Takala, sello

On kiehtovaa kuinka sattumankauppa tuo välillä uskomattomia yhteistyömahdollisuuksia. Neljän muusikon yhteinen taival alkoi juuri tällaisesta sattumasta. Kaksi suomalaista , yksi Itävaltalainen ja yksi Malesialainen kohtasivat opintojensa kautta Sibelius-Akatemiassa, ja näin syntyi kvartetti nimeltään Soma. Opettajana ja mentorina Soma-kvartetille on toiminut Petja Kainulainen, jonka huipputasoinen kamarimusiikkiohjaus on ollut alusta alkaen kallisarvoista. Soman tämänhetkisinä tavoitteina on tuoda iloa ja elämyksiä kuulijoille ja samanaikaisesti tavoitella uusia taiteellisia päämääriä, jotka he kokevat tärkeiksi ja tavoittelemisen arvoisiksi.

Suvinen saari- Suomalaisen laulun vuodenajat

Suvinen saari -Suomalaisen laulun vuodenajat -konsertissa Hanna Vainionpää, mezzosopraano ja Elina Vikman, piano esittävät suomalaisten
säveltäjien lauluja ja pianomusiikkia uudelta levyltään, joka sai innoituksensa Sibeliuksen lauluista ja nimensä porilaisen säveltäjän Selim Palmgrenin laulusta ”Suvinen saari”. Näiden säveltäjien lisäksi levyllä on Heino Kasken, Oskar Merikannon, Toivo Kuulan, Yrjö Kilpisen ja
Ilkka Kuusiston musiikkia. Lauluissa on kaikissa oma tarinansa, mutta niiden tunnelmaan vaikuttaa vahvasti läsnäoleva vuodenaika; laulut kulkevat kesästä syksyn ja talven kautta kevääseen ja pianokappaleet johdattavat kuulijan seuraavaan vuodenaikaan. ”Suvinen saari on meille kesäisten mökki- ja linturetkimuistojen lisäksi myös musiikin tekemisen mielentila sävelten ja runojen parissa”, kuvaavat Hanna ja Elina musisointiaan.

Duo esittää paljon lied-musiikkia. Yhteistyö alkoi vuonna 2013 ja siitä lähtien he ovat rikastuttaneet Hämeenlinnan seudun musiikkielämää esiintymällä mm. Art Hämeen, Sibeliuksen kesäkonserttien ja Härkätien kamarimuusikoiden konserttisarjoissa sekä pitäneet omia konsertteja.

Vas. Hanna Vainionpää, oik. Elina Vikman. Kuva: Mika Ylärakkola

Mezzosopraano Hanna Vainionpää on valmistunut musiikin maisteriksi (MuM) Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen koulutusohjelmasta. Laulun A-kurssitutkinnon (ent.diplomi) ja laulupedagogin jatkotutkinnon hän suoritti v. 2003 Anitta Rannan johdolla Helsingin konservatoriossa. Opintojaan hän on täydentänyt useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä laulun ja lied-tulkinnan mestarikursseilla. Lied-konserttien lisäksi Hanna Vainionpää on esiintynyt monien Suomen eturivin orkesterien solistina Bachin, Mozartin, Vivaldin, Haydnin ja Mendelssohnin suurissa kirkkomusiikkiteoksissa sekä tehnyt useita oopperarooleja, mm. Didon roolin Purcellin barokkioopperassa Dido ja Aeneas Hämeenlinnan Verkatehtaalla 2008. Oopperaa hän on esittänyt myös Savonlinnan oopperajuhlien produktioissa kuoron jäsenenä sekä vapaissa oopperaryhmissä. Myös ensemble-laulu monissa eri musiikin lajeja esittävissä lauluyhtyeissä on ollut Hanna Vainionpäälle tärkeä tapa toteuttaa muusikkouttaan. Päätyönään Hanna Vainionpää on toiminut Vanajaveden opistossa Hämeenlinnassa laulunopettajana ja musiikin suunnittelijaopettajana vuodesta 2000 alkaen.

Pianisti Elina Vikman on valmistunut musiikin maisteriksi (MuM) Sibelius-Akatemiasta, jossa hän suoritti pianonsoiton A-kurssitutkinnon Jussi Siiralan johdolla v. 1997. Sitä ennen hän valmistui Päijät-Hämeen konservatoriosta pianonsoiton opettajaksi suorittaen B-kurssitutkinnon Rauno Jussilan oppilaana. Elina Vikman on konsertoinut laulajien pianistina, säestäjänä sekä pianomusiikkia esittäen. Hän oli mukana kokoonpanossa, joka esitti Hämeenlinnan Verkatehtaalla Steve Reichin Six Pianos kuudelle pianistille sekä Urmas Sisaskin Voices of Universe -teokset v. 2012-2014. Vuodesta 2001 lähtien Elina Vikman on työskennellyt pianonsoiton opettajana Sibelius-opiston Janakkalan toimipisteessä.