Esiintyjien esittelyt

Janne Mertanen

Janne Mertanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa Erik T. Tawaststjernan oppilaana vuosina 1986-1992 sekä vuosina 1990-1991 Dmitri Bashkirovin oppilaana. Hän viimeisteli opintonsa vuosina 1993-1995 Accademica Pianisticassa, Imolassa, Italiassa. Hän voitti kansainvälisen Chopin-kilpailun Darmstadtissa vuonna 1992. Mertanen voitti Nyborgin pohjoismaisen pianokilpailun Tanskassa niin ikään vuonna 1992. Hän on esiintynyt useimpien suomalaisten orkestereiden solistina, ja hänellä on ollut kiinnityksiä useiden pohjoismaisten orkestereiden solistina. Lisäksi hän on esiintynyt soolokonserteissa ja orkestereiden solistina eri puolilla Eurooppaa sekä Etelä-Amerikassa, Aasiassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa sekä useilla musiikkijuhlilla. Kaksi hänen Chopin-levyään on saanut arvostetun Grand Prix du Disque Frédéric Chopin -palkinnon. Mertanen tunnetaan erityisesti Chopinin, mutta myös romanttisten ja klassisten pianoteosten tulkkina. Lisäksi hän on levyttänyt mm. Nino Rotan ja Joonas Kokkosen pianoteoksia. Janne Mertanen julkaisi 2015 Sibeliuksen pianoteosten kokonaislevytyksen Janne Mertanen – Sibelius Piano Works.http://www.jannemertanen.com/

Martin Alvarado

Martin Alvaradoa pidetään 2000-luvun tangon äänenä. Hän on nykytangon merkittävimpiä laulajia ja yksi hienoimmista tulkitsijoista tangon historiassa. Alvaradon ura lähti nousuun, kun hän lauloi Tampere Filharmonian solistina vuonna 2003. Alvarado on esiintynyt kaikilla maailman mantereilla ja hänen musiikkiansa soitetaan päivittäin radiokanavilla joka puolella maailmaa. Hän on julkaissut neljä albumia.http://martinalvarado.info/home-copy-finnish/4592999794

Beatriz Macias

Meksikolais-amerikkalainen Beatriz Macias on yksi kiinnostavimmista ja monipuolisimmista klassisen musiikin uusista kasvoista. Hän aloitti uransa huilistina, mutta tekee nyt nopeaa vauhtia nousujohteista, kansainvälistä uraa laulajana. Macias on esiintynyt soolokonserttien lisäksi useiden eurooppalaisten kamari- ja sinfoniaorkestereiden solistina. http://www.beatrizmaciasflutist.com

Kalle Virtanen

Tenori Kalle Virtanen on valmistunut muusikoksi Lahden ammattikorkeakoulun Musiikki & -Draamainstituutista, sekä Helsingin Konservatoriosta. Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Ronnie Karlsson, Taina Piira, Sirkka Parviainen ja Tehi Sulonen sekä mestarikursseilla Esko Jurvelin ja Seppo Ruohonen.
Virtasen ooppera- ja operettirooleihin ovat kuuluneet mm. Sempronio (Haydn /Apteekkari), Eisensten (Strauss/ Lepakko), Siegfried (Straus / DieLustigen Nibelungen), sekä Anfinomo (Monteverdi / Odysseuksen kotiinpaluu). Tenorisolistina hän on laulanut mm. teoksissa Requiem (Mozart), Jouluoratorio (Saint-Saens) sekä Eternal light: a Requiem (Goodall). Lisäksi Virtanen on laulanut Savonlinnan oopperajuhlakuorossa kaudet 2010–2017 sekä 2016 lähtien Suomen Kansallisoopperan lisäkuorossa.

Anna Kuvaja

Pianisti Anna Kuvaja piti ensikonserttinsa erinomaisin arvosteluin vuonna 2008 Helsingissä ja on sen jälkeen soittanut lukuisia konsertteja sekä Suomessa että ulkomailla, tehnyt useita kantanauhoja YLE:lle ja esiintynyt festivaaleilla. Kuvaja esiintyy monipuolisesti niin solistina, kamarimuusikkona kuin orkesterisoittajanakin, monien eri taiteilijoiden kanssa. Hän on tunnettu myös fortepianistina ja hän on kantaesittänyt monta nykymusiikkiteosta. Vuodesta 2010 Kuvaja on toiminut konsertoimisen ohella tuntiopettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Annan debyyttilevy ”FLUVIAL” (ALBA) ilmestyi toukokuussa 2016, se sisältää soolopianoteoksia Sibeliukselta, Ravelilta, Byströmiltä ja Schubertilta.http://www.annakuvaja.info/cv-fin.htm

Tuomas Nikkanen

Tuomas Nikkanen (s.1981) nousi kansallisen musiikkielämän tietoisuuteen vuoden 1997 Maj Lind-kilpailun finalistina; 16-vuotiaana yhtenä kilpailun historian nuorimmista. Nikkanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan, Juhani Lagerzpetzin ja Liisa Pohjolan johdolla pianonsoittoa ja sävellystunteja Tapio Nevanlinnan johdolla. Tuomas Nikkanen on myös osallistunut kahdesti Olli Mustosen mestarikursseille. Nikkanen on voittanut vuoden 1997 Leevi Madetoja-kilpailun ja yhdessä sellisti Timo-Veikko Valven kanssa Juvenalia-kamarimusiikkikilpailun v. 1998. Nikkasen kansainvälisiin kilpailumenestyksiin kuuluu mm. erikoispalkinto ”The Best Youngest Performer” Artur Rubinstein-kilpailuissa Bydgoszcissa, Puolassa v. 1998 sekä palkinto parhaasta liettualaisen modernin pianoteoksen esityksestä Ciurlioniskilpailussa Vilnassa, Liettuassa v. 1999.

Vuonna 2015 Nikkanen toteutti yhteistyössä Sibeliuksen syntymäkodin, sopraano Riitta Muikku-Piiraisen, sekä veljensä, äänisuunnittelija Milko Nikkasen kanssa Sibelius-levyn. 2018 julkaistiin Nikkasen, Muikku-Piiraisen ja hämeenlinnalaisen näyttelijä Riitta Hietasen tarinallinen Kansalaissota-cd, samoin Toivo Kuulan koko pianotuotannon sisältävä kaksoiscd. Nikkanen on järjestänyt omien konserttiensa ja konserttisarjojensa lisäksi mm. yhteistyössä Suistoklubin kanssa Pianoklubia Suistolla vuosina 2015-2017, jossa paikallisten pianistien lisäksi on myös kuultu vierailevia pianisteja; 2016 Martin Malmgrenia ja 2017 Anna Kuvajaa.

Riitta Muikku-Piirainen

Sopraano Riitta Muikku- Piirainen on valmistunut musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta pääaineena laulu vuonna 2007 Risto Saarmanin johdolla. Hän suoritti 2012 ammatilliset erikoistumisopinnot (ent. diplomi) Oulun seudun ammatti-korkeakoulussa Airi Tokolan johdolla ja vuonna 2017 ammatillisia lisäopintoja Lahden konservatoriossa. Hän on myös osallistunut useille laulun mestarikursseille.

Riitta Muikku- Piirainen on esittänyt kirkkomusiikkiteoksia sekä oopperaa. Vuosina 2007-2011 hän oli kiinnitettynä Helsingin filharmonisen kuoron 1. sopraanossa. Liedohjelmistosta hän on esittänyt muun muassa Pjotr Tsaikovskin, Jean Sibeliuksen, Heino Kasken, Yrjö Kilpisen, Franz Lisztin, Hugo Wolfin, Gustaf Mahlerin ja Sergei Rachmaninovin lauluja. Tällä hetkellä hän laulaa ja opettaa laulua oman yrityksen, Respiro Tmi Riitta Muikku, kautta. www.respiro.fi.

Riitta Hietanen

Hämeenlinnalainen opettaja ja Miemalan koulun rehtori, joka on puhunut pienestä pitäen. Lausuu runoja ja kertoo tarinoita. Erästeatterilainen. Rakastaa lukemista, tekstien tutkimista ja käsikirjoittamista.

Rock-Ola & Joe Fish Duo

Rock-Ola (vas.) ja Joe Fish (oik.)

Duo on tehnyt keikkoja vuosien varrella yksityistilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Myös ravintolat ovat tulleet tutuksi esiintymispaikkoina. Ohjelmistoon on kuulunut klassikoita useista musiikin tyylilajeista. Duo esittää kappaleen omalla staililla ja kokemuspohjalla. Musiikissa kuuluu eletty elämä, ja tunteet sydämmen.

Sibbe-siskot

Sibbe-siskot on neljän monipuolisen ammattimuusikon yhtye. Musiikki ja draama yhdistyvät naisten tekemisessä, jota leimaa myös omat sävellykset, sovitukset ja liike. Yhtyeen instrumentteina ovat muun muassa laulu, viulu, poikkihuilu ja piano. Musiikissa kuuluu niin populaarimusiikki, improvisointi, kansanmusiikki, klassinen- kuin näyttämömusiikkikin.

Iittalan musiikkijuhlilla Liisa, Iina ja Dóra esiintyvät triona, intrumentteina ovat piano, kaksi viulua, huilu ja kolmiääninen laulu.
Jäsenet: Liisa Hytti, Dóra Lukács, Iina Sihvonen, Veera Tapanainen

Lauluyhtye Olennainen

Hämeenlinnassa vuonna 1999 perustetussa Lauluyhtye Olennaisessa laulavat Anu Aaltonen, Kirsi Burman, Johanna Heino, Sanna Kari, Katja Kiikkala, Riikka Kivisaari ja Eija Siilimäki, joita musiikin lisäksi yhdistää vahva ystävyys. Lauluvuodet ovat sitoneet naiset lujasti yhteen, eikä laulajien kotipaikkojen etäisyys haittaa sen paremmin harjoittelua kuin muitakaan yhteisiä puuhia. Keikoille lähdetään Hämeenlinnasta, Riihimäeltä ja Seinäjoelta. Tänä vuonna lauluyhtye viettää 20-vuotisjuhliaan.

Olennaisen laulajilla on vahva musiikillinen tausta. Opintoihin on kuulunut pianon-, trumpetin-, huilun-, harmonikan- ja viulunsoiton opiskelua, yksinlauluopintoja sekä kuorolaulua eri kuoroissa ja lauluyhtyekokoonpanoissa. Lauluyhtye Olennaisen ohjelmisto koostuu suurelta osin viihteellisestä musiikista, joskin osaamista löytyy myös ikivihreiden ja klassisemman musiikin esittämiseen. Olennainen esiintyy sekä a cappella että säestyksen kera. Olennainen on julkaissut kaksi joululevyä, Tämä joulu ja Sydämissä soi.

Laulu-Siukut

Hämeenlinnan Naiskuoro Laulu-Siukut on aloittanut toimintansa vuonna 1971. Kuorossa on parisenkymmentä eri-ikäistä laulajaa. Kuoronjohtajana tällä hetkellä toimii Riitta Muikku-Piirainen. Kuoro esittää kirkkomusiikkia, klassista musiikkia, kansanlauluja ja viihdemusiikkia. Kuoro konsertoi kotikaupungissaan Hämeenlinnassa sekä sen ympäristössä. Laulu-Siukut tekee myös yhteistyötä paikkakunnan muiden kuorojen kanssa. Esiintymis- ja kilpailumatkoja on tehty myös ulkomaille. Toimintansa aikana kuoro on saavuttanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja. Laulu-Siukut on levyttänyt kaksi kertaa, vuosina 1981 ja 2008.https://sites.google.com/site/hameenlinnannaiskuoro/