Taiteilijaesittely

Jaakko Ryhänen
Jaakko RyhänenBasso
Jaakko Ryhänen aloitti uransa Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1972.

Jaakko Ryhäsen kansainvälinen solistiura käynnistyi New Yorkin Metropolitanissa vuonna 1983. Ryhäsen vakinaisina vierailukohteina ovat sen jälkeen olleet Euroopan suuret oopperatalot: Berliini, München, Lontoon Covent Garden, Wienin valtionooppera, Milanon La Scala , Pietarin Mariinski-teatteri, Moskovan Bolshoi, Berliinin Deutsche Opern, Baijerin ooppera, Bryssel, Leipzig, Zürich, Geneve, Pariisi, Hampurin valtionoopperat sekä Madrid. Hän on ollut kiinnitettynä Wienin valtionoopperan solistikuntaan. Lisäksi hän on vieraillut säännöllisesti mm. Chicagossa Lyric Operassa, Los Angelesissa sekä Bayreuthin musiikkijuhlilla vuosina 2004-2007.

Hän on uransa aikana esiintynyt oopperakirjallisuuden keskeisissä bassorooleissa kuten mm. Mozartin Taikahuilun Sarastrona, Ryöstö Seraljista -oopperan Osminina, Don Giovannin Komtuurina ja Leporellona, Figaron häiden Don Bartolona, Verdin Don Carlosin Filipinä, Macbethin Banquona, Rigoletton Sparafucilena, Simon Boccanegran Fiescona, Rossinin Sevillan parturin Don Basiliona, Wagnerin Valkyyrian Hundingina, Lentävän hollantilaisen Dalandina, Lohengrinin Kuningas Henrikinä, Beethovenin Fidelion Roccona, Musorgskin Boris Godunovin nimiroolissa, Tshaikovskin Jevgeni Oneginin Gremininä.

Seppo Hovi
Seppo HoviPianisti
Seppo Hovin tie musiikin ammattilaiseksi alkoi Sibelius-Akatemian nuoriso-osatolta. Dannyn, Kirkan ja Katri-Helenan säestysbändien sekä opettajavuosien jälkeen hän jäi freelanceriksi. Televisio teki persoonan tutuksi mm. Seppo Hovin seurassa- ja Bumtsibum-ohjelmien myötä ja niistä tuli palkintona myös useita Venloja sekä Koura –kunniakirja.
Hän on työskennellyt paljon eri laulajien kanssa viihteellisten konserttien pianisti-juontajana tai orkesteria johtaen. Hänet on nimetty Vuoden puhujaksi ja Muusikkojen liitto on myöntänyt hänelle tunnustuspalkinnon. Jazzpiirit ovat nimenneet hänet Suomen Jazzlegendaksi numero 24.
Vuonna 2012 hänelle myönnettiin musiikkineuvoksen arvonimi.
Sirkka Lamminen
Sirkka LamminenSopraano
Sopraano Sirkka Lamminen on lunastanut paikkansa Suomen klassisen musiikin eliittilaulajien joukossa. Sirkka Lamminen on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Zürichin ja Bernin oopperataloissa, Rooman oopperassa, Hampurin valtionoopperassa, Opéra de Baugéssa Ranskassa ja Viron Kansallisooppera Estoniassa. Sirkka Lamminen on vieraillut myös kotimaisten oopperayhdistysten produktioissa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Sirkka Lamminen esiintyy oopperatalojen lisäksi säännöllisesti orkesterien ja kuorojen solistina kotimaassa ja ulkomailla. Hän on saanut kiitosta laulutekniikkansa erinomaisesta hallinnasta ja musiikillisesta huippuosaamisestaan sekä älykkäästä lavatyöskentelystä ja ihmisläheisestä esiintymistyylistään.

Sirkka Lammisen repertuaariin kuuluu kaikkiaan noin 40 oopperaroolia, pääasiassa lyyrisen ja dramaattisen koloratuurisopraanon sekä lyyrisen sopraanon rooleja. Sirkka Lammisella on lisäksi monipuolinen kirkkomusiikki- ja yksinlauluohjelmisto.

Sirkka Lamminen on palkittu mm. Lappeenrannan ja Kangasniemen laulukilpailuissa, Jean Sibelius -, Timo Mustakallio- ja Vox Unica -laulukilpailuissa. Hänelle on myönnetty Alavuden kaupungin kulttuuripalkinto.

Sirkka Lamminen työskentelee oopperalaulajana ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun laulupedagogina. Hän toimii Alavudella järjestettävän Toivo Kuula -laulukilpailun taiteellisena johtajana.

Minna Pensola
Minna PensolaViulisti
Minna Pensola esiintyy sekä kamarimuusikkona että solistina ja on maamme kansainvälisesti menestyneimmän jousikvartetin, Meta4:n, jäsen. Ryhmä voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä D. Sostakovits-kvartettikilpailussa Moskovassa 2004 sekä Joseph Haydn-kamarimusiikkikilpailussa Wienissä 2007 ja on siitä lähtien ollut kysytty vieras eurooppalaisissa musiikkikeskuksissa. Solistina Pensola on esiintynyt lähes kaikkien suomalaisten orkesterien kanssa johtajinaan mm. Sakari Oramo, Olari Elts, Eva Ollikainen ja John Storgårds. Vuonna 2008 Minna Pensola perusti Helsingin Punavuoreen Klasariklubin, joka yhdistää rennon baari-illan, artistien kanssa jutustelun sekä klassisen livemusiikin kuuntelun.

Klubi on perustamisestaan lähtien toiminut eri baareissa Pensolan kotikaupunginosassa, Helsingin Punavuoressa, mutta on saavuttanut myös maan laajuista tunnettavuutta vierailtuaan useilla festivaaleilla ympäri Suomea. Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistys puolestaan on Pensolan ja hänen puolisonsa, viulisti Antti Tikkasen yhteinen projekti helsinkiläisen kamarimusiikkitarjonnan elävöittämiseksi.

Minna Pensola opettaa viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja toimi Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana vuosina 2006‒2012.

Pensola aloitti viuluopintonsa Helsingin Konservatoriossa, jatkoi Sibelius-Akatemiassa ja sai ne viimein päätökseen Zürichin musiikkikorkeakoulussa sekä Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa, ECMA:ssa. Tärkeitä oppaita matkan varrella ovat olleet Jerzy Blaszkiewicz, Leonid Mordkovich, Kaija Saarikettu, Ana Chumachenko, Josef Rissin ja Hatto Beyrle.

Minna Pensolan soitin on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Carlo Bergonzi -viulu vuodelta 1732 ja harrastuksensa kahden pienen tyttären ihmettely, perään katselu ja jälkiensä siivoaminen.

Martin Malmgren
Martin MalmgrenPianotaiteilija
Ruotsalainen, Helsingissä asuva Martin Malmgren tunnetaan solistina, resitalistina ja kamarimuusikkona. Malmgren on esiintynyt solistina useissa suomalaisissa orkestereissa yhteistyössä mm. Petri Sakarin, Ari Rasilaisen, Dalia Stasevskan, Sasha Mäkilän ja Eva Ollikaisen kanssa. Hän on esiintynyt myös eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa ja Israelissa. Malmgren on perustanut Key Discoveries -pianoresitaalisarjan Helsingissä.

Malmgren on ollut mukana esittämässä uudelleenkirjoitettuja teoksia mm. Sven-David Sandströmiltä, Daniel Börtziltä, Peter Liebersonilta ja Magnus Lindbergiltä, usein yhteistyössä säveltäjän kanssa.

Malmgrenilla on Bachelor of Music -tutkinto Tukholman Royal Academy of Musicista. Hän jatkoi opintojaan Suomessa ja valmistui hiljattain musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Malmgrenin tärkeimpiä opettajia ovat olleet Ilmo Ranta, Konstantin Bogino, Jerome Lowenthal ja Liisa Pohjola.

Malmgrenin repertuaari yltää barokista nykymusiikkiin. Hän yllättää yleisönsä usein esittämällä vähemmälle huomiolle jääneitä teoksia ja luomalla siltoja erilaisten musiikkityylien ja aikakausien välille.

Malmgren on kiinnostunut erityisesti tuomaan musiikkia ulos konserttitaloista ja esiintymään epätavallisemmissa paikoissa, esimerkiksi kotikonserteissa tai kirjakaupoissa, jolloin mahdollistuu läheinen vuorovaikutus yleisön kanssa.

Sampsa Ertamo
Sampsa ErtamoSäveltäjä
Sampsa Ertamo (s. Helsingissä 1973) aloitti vuonna 1992 Sibelius-Akatemian solistisella osastolla pasuunan ja pianonsoiton opinnot. Sävellyksestä tuli hänen pääaineensa vuonna 1995. Ertamon sävellyksenopettajina ovat toimineet Erkki Jokinen ja Tapio Nevanlinna. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2004.
Sampsa Ertamo on valmistumisensa jälkeen keskittynyt yksinomaan sävellystyöhön. Ertamon sävellyksiä on esitetty kotimaassa ja ulkomailla. Hänellä on ollut useita sävellyskonsertteja Helsingissä sekä nykyisessä kotikaupungissaan Hämeenlinnassa. Ertamo on toiminut sävellyskonserteissaan myös kapellimestarina.

Ertamon tuotantoon kuuluu sooloteoksia, kamarimusiikkia, nauhateoksia, orkesteriteoksia ja vokaalimusiikkia, jossa hän käyttää yleensä itse kehittämäänsä foneettista tekstiä.

Eeva Kunnas
Eeva KunnasHuilisti
Eeva Kunnas on hämeenlinnalainen huilisti. Eeva valmistui musiikkipedagogiksi 2005 Anja Voipion johdolla. Sittemmin opetustyön ohessa Eeva on jatkanut opintojaan mm. huilun A-tutkinnolla 2010 Eeva Heikkilän oppilaana. Erikoistumisopintoina Eeva on suorittanut yhtenä vain kuudesta suomalaisesta Suzuki-huiluopettajan loppututkinnon. Joulukuussa 2016 valmistui lisäksi musiikkipedagogin ylempi korkeakoulututkinto.

Eeva opettaa Sibelius-opiston lisäksi Vanajaveden opistossa, Tampereen Suzukikoulussa ja yksityisesti. Freelancer-muusikkona keikkailun lisäksi Eeva toimii Härkätien Kamarimuusikoissa, Hämeenlinnan Kaupunginorkesterissa ja My Instrument -kollektiivissa.

Antti Polameri
Antti Polameri Lyömäsoittaja, säveltäjä, käsikirjoittaja
Antti Polameri (s. 1973) on Hämeenlinnassa asuva muusikko, säveltäjä, lyömäsoittaja ja eri taiteenlajeja yhdistelevien produktioiden käsikirjoittaja.
Antti on kotoisin Helsingistä mutta hän on asunut Kanta-Hämeessä jo yli viidentoista vuoden ajan. Hänen musiikillinen taustansa on alun perin rytmimusiikissa, mutta henkilökohtainen kiinnostus taidemusiikkiin sai hänet sävellyksen opintoihin aikuisiällä. Erilaiset taiteenlajeja yhdistävät produktiot ovat olleet Antti Polameren kiinnostuksen kohteena viime vuosien varrella. Niihin on kuulunut säveltämistä ja esiintymistä niin pianistina Hämeen kuninkaallisessa nukketeatterissa kuin omien käsikirjoitusten pohjalta tehtyjä esityksiä tanssijoiden, akrobaattien, videoproduktioiden toteuttajana. Esimerkkinä hänen luomansa yhteisteos Music for Martial Arts and Dance Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanajasalissa vuonna 2013 yhdessä tamperelaisen akrobaattiryhmä Uniton kanssa. Tällä hetkellä Antti työstää Vanajan seurakunnalle Martin Lutherin elämää kuvaavaa näyttämöllistä kuoro- ja soitinteosta, joka toteutetaan Hämeenlinnan kirkossa kuluvan vuoden lokakuussa.
Katri Laakso
Katri LaaksoKlarinetisti
Katri Laakso aloitti klarinetinsoiton noin 11-vuotiaana koulunsa puhallinluokalla. Laakson ensimmäinen soitonopettaja Oleg Baron innosti jatkamaan päin ammattiopintoja, joita hän suoritti 2010 – 2014 Savonia-ammattikorkeakoulussa, Kuopiossa. Klarinetinsoiton lehtorina toimi tuolloin Rauno Tikkanen. 2014 Katri aloitti Tampereen ammattikorkeakoulussa Pekka Ahosen johdolla esittävän säveltaiteen opinnot.
Opiskelujen ohessa Katri Laakso on osallistunut mestarikursseihin (mm. Juan Milkis, Sharon Kam), avustanut orkestereissa (kuten esim. Kuopion kaupunginorkesteri, Tahdistin, Tampereen Taso) sekä soittanut erilaisissa kokoonpanoissa kuten Kuopion salonkiorkesteri tai Duo Klariano.

Tällä hetkellä Laakso toimii Forssassa Lounais-Hämeen musiikkiopistossa klarinetti- ja saksofoniopettajana samalla saattaen opintojaan Tampereella päätökseen.

Aulanko Kvartetti
Aulanko KvartettiJousikvartetti
Hämeenlinnalainen jousikvartetti AULANKO on perustettu vuonna 2012. Sen jäsenet ovat pitkän linjan ammattimuusikoita ja jousisoitinopettajia. He kaikki opettavat Sibelius-opistossa. Jousikvartetti esiintyy erilaisissa tilaisuuksissa ja sen ohjelmisto käsittää musiikinlajeja barokista rockiin. Jousikvartetin jäsenet soittavat myös Hämeenlinnan kaupunginorkesterin ja Härkätien kamarimuusikoiden riveissä.
Jousikvartetti AULANKO piti oman konsertin Janakkalan musiikkipäivillä 2016 ja tekee yhteistyötä mm. HAMK:n kanssa.
Jäsenet:
Sari Vuoristo, 1. viulu
Vesa Kankainen, 2. viulu
Teija Laitila, alttoviulu
Matti Vuoristo, sello
Teemu Heinonen
Teemu HeinonenSäveltäjä
Teemu Heinonen (s. 1999) on nuori, vielä omaa tietään etsivä
säveltäjälahjakkuus. Heinosen musiikin tunnuspiirteitä ovat mm. iskevä rytmiikka ja dissonoivat soinnut.

Hänen musiikillinen makunsa nojaa suuriin orkesterinkäyttäjiin, kuten Mahleriin, Bruckneriin ja Wagneriin. Myös Wienin toinen koulukunta, Bartók ja Shostakovich ovat Heinosen sydäntä lähellä.

Ulkomusiikillisista vaikutteista matematiikka, kemia, astronomia ja kvanttifysiikka ovat asioita, jotka leimaavat Heinosen ajattelua.

Teokset Drama ja The Point of No Return edustavat eri kausia hänen vielä lyhyellä sävellysurallaan. Ensimmäinen on syntynyt Tuomas Nikkasen ja toinen Sampsa Ertamon sävellysopissa.

Riitta Muikku-Piirainen
Riitta Muikku-PiirainenSopraano
Sopraano Riitta Muikku- Piirainen on tunnettu eniten yksinlaulujen ja liedmusiikin tulkitsijana. Hän on esittänyt pianisti Tuomas Nikkasen kanssa konserttikokonaisuuksia mm. Sergei Rahmaninovin, Pjotr Tsaikovskin, Oskar Merikannon ja Clara- ja Robert Schumannin sävellyksistä. Duona Tuomas Nikkasen kanssa Muikku- Piiraisella on managerointisopimus yhdysvaltalaisen agentin Price & Rubinin kanssa.

Viime aikona Muikku- Piirainen myös tulkinnut persialaisia taidesävellyksiä ja kansanlauluja yhdessä pianisti Ramin Rezaein kanssa. Riitta on laulanut ohjelmistoa suomeksi, ruotsiksi, norjaksi, saksaksi, ranskaksi, venäjäksi, puolaksi, italiaksi, espanjaksi, katalaaniksi ja persiaksi, ja hän myös puhuu monia näitä kieliä. Riitta on esittänyt myös sekä kirkkomusiikkiteoksia että oopperaa. Vuosina 2007-2011 hän oli kiinnitettynä Helsingin filharmonisen kuoron 1. sopraanossa.

Riitta Muikku- Piirainen on valmistunut musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta Risto Saarmanin johdolla pääaineenaan laulu vuonna 2007, sekä laulanut Saarmanin ohjauksessa 2015-2017 ammatillisten lisäopintojen konsertin Lahden konservatioriossa. Riitta suoritti 2012 laulun ammatilliset erikoistumisopinnot (ent. diplomi) Oulun seudun ammattikorkeakoulussa Airi Tokolan johdolla. Vuonna 2003 Riitta on valmistunut tradenomiksi.

Riitta Muikku- Piirainen on osallistunut laulun mestarikursseille mm. professori Maria Tomanova, Conservatory in Banská Bystrica, Slovakia ja professori Ingrid Haubold, Hochschule für Musik, Karlsruhe johdolla. Hän on osallistunut myös Concours International Leopold Bellan- kilpailuun yhdessä Tuomas Nikkasen kanssa (2014), sekä 48e Concours International de Chant de Toulouseen (2010).

Vuosina 2011-2016 hän työskenteli Vanajaveden opiston ja Wellamo- opiston laulun tuntiopettajan. Vuodesta 2010 Riitta Muikku- Piirainen on työskennellyt yrittäjänä, laulajana ja laulunopettajana. Hänen kotisivunsa ovat www.Respiro.fi

Riitta Muikku- Piirainen on Iittalan musiikin kesä ry:n rahastonhoitaja ja yhdistyksen hallituksen jäsen.

Tuomas Nikkanen
Tuomas NikkanenPianotaiteilija
Tuomas Nikkanen nousi kansallisen musiikkielämän tietoisuuteen vuoden 1997 Maj Lind-kilpailujen finalistina; 16-vuotiaana yhtenä kilpailun historian nuorimmista. Nikkanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan, Liisa Pohjolan ja Juhani Lagerspetzin johdolla pianonsoittoa ja vamistui musiikin maisteriksi v.2010. Nikkasen opintoihin kuului myös sävellystunteja Tapio Nevanlinnan johdolla (2005-2006) ja yksityistä sävellyksenohjausta hän on saanut mm. Kai Niemiseltä.

Nikkanen on voittanut vuoden 1997 Leevi Madetoja-pianokilpailun ja yhdessä sellisti Timo Valveen kanssa Juvenalia-kamarimusiikkikilpailun v.1998. Muihin kilpailumenestyksiin kuuluu mm.erikoispalkinto ”The Best youngest Performer” kansainvälisissä Artur Rubinstein-pianokilpailuissa Bydgoszcissa, Puolassa sekä palkinto parhaasta liettualaisen modernin pianoteoksen esityksestä kansainvälisissä Ciurlionis-kilpailuissa Vilnassa.

Tuomas Nikkanen on osallistunut myös kahteen kertaan pianotaiteilija, säveltäjä, ja kapellimestari Olli Mustosen mestarikursseille ja ollut jäsenenä Tuija Hakkilan vetämässä, uuteen pianomusiikkiin keskittyvässä Piano Nyt-ryhmässä.

Tuomas Nikkanen muodostaa yhdessä sopraano Riitta Muikun kanssa aktiivisen laulu,- pianoduon joka lied-ohjelmistossaan on läpikäynyt erityisesti suuria romantikkoja, Schumannia, Rahmaninovia ja Tsaikovskia.

Tuomas Nikkanen toimii aktiivisesti kotikaupunkinsa Hämeenlinnan kulttuurielämässä konsertoiden ja opettaen sekä myös tuottajan ominaisuudessa. Nikkanen toteuttaa mm. Suistoklubin kanssa yhteistyössä keväisin Pianoklubia, jossa ajatuksena on esitellä hämeenlinnalaista pianistijoukkoa. Klubit, joita Nikkanen isännöi, sisältävät kaudessa aina myös yhden vierailukonsertin. Klubien vierailevia taiteilijoita ovat olleet vuonna 2016 Martin Malmgren ja vuonna 2017 Anna Kuvaja.

Vuonna 2016 Nikkaselle myönnettiin Sibeliuksen syntymäkotimitali merkittävästä työstä Jean Sibeliuksen elämäntyön tulkkina.

Sibeliuksen 150v-juhlavuonna Nikkanen toteutti veljensä, äänittäjä Milko Nikkasen ja sopraano Riitta Muikun kanssa yhdessä Sibeliuksen syntymäkodissa nauhoitetun Sibelius-levyn, joka sisältää pianokappaleet op.24, pianosonaatin op.12 sekä kaksi Sibeliuksen suomenkielistä laulua.

Loppuvuodesta Nikkanen solmi managerointisopimuksen yhdysvaltalaisen Price Rubin & Partners. agentuurin kanssa.

Tuomas Nikkanen on Iittalan musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.