Taiteilijaesittely

Vilja Riutamaa
Vilja RiutamaaSopraano
Vilja Riutamaa viimeistelee opintojaan Berliinin Universität der Künsten oopperan
maisteriohjelmassa Prof. Elisabeth Werresin johdolla. Musiikkipedagogiksi Vilja on valmistunut
Turun Taideakatemiasta 2013. Kaudella 2015-2016 Vilja työskenteli solistina Suomen Kansallisoopperassa – Oopperan kummituksessa sekä Taikahuilussa. Muista roolisuorituksista
mainittakoon Monteverdin Poppean kruunaus: Poppea sekä Puccinin Suor Angelica: Suor
Genovieffa.
Vilja on esiintynyt mm. Tapiola Sinfoniettan ja Turun Filharmonisen orkesterin solistina, Sibeliuksen Kullervo-sinfonian siskona sekä kirkkomusiikkiteoksissa mm. Vivaldi: Magnificat, Mozart: Exultate
Jubilate, Händel: My song shall be alway, kirkkomusikaalissa Simon Kyreneläinen sekä Marianosassa
Via Crucis- pääsiäisvaelluksella. Musiikkiteatteria Vilja on päässyt harjoittamaan mm. Berlin
20’s – showssa, jota kolmen taitelijan muodostama ryhmä esittää berliiniläisessä kellariteatterissa.
Vilja on voittanut JSFest-musiikkikilpailun laulusarjan sekä sijoittunut kolmanneksi Kangasniemen
laulukilpailussa 2014. Viljan musiikillista työskentelyä ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto
ja Suomen Säveltaiteen tukisäätiö.
Vilja työskentelee kuoronjohtajana Berliinin suomalaisessa kuorossa ja on konsertoinut laajalti
Saksassa mm. Suomi-Saksa-seuran kahdella kiertueella.
Kalle Virtanen
Kalle VirtanenTenori
Tenori Kalle Virtanen on valmistunut muusikoksi Lahden
ammattikorkakoulun Musikki & -Draamainstituutista, sekä Helsingin
Konservatoriosta. Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Ronnie
Karlsson, Taina Piira, Sirkka Parviainen ja Tehi Sulonen sekä
mestarikursseilla Esko Jurvelin ja Seppo Ruohonen. Virtasen ooppera-
ja operettirooleihin ovat kuuluneet mm. Sempronio (Haydn /
Apteekkari), Eisensten (Strauss / Lepakko), Siegfried (Straus / Die
Lustigen Nibelungen), sekä Anfinomo (Monteverdi / Odysseuksen
kotiinpaluu). Tenorisolistina hän on laulanut mm. teoksissa Requiem
(Mozart), Jouluoratorio (Saint-Saens) sekä Eternal light: a Requiem
(Goodall).
Lisäksi Virtanen on laulanut Savonlinnan oopperajuhlakuorossa kaudet
2010-2017 sekä 2016 lähtien Suomen Kansallisoopperan lisäkuorossa.
Eeva Semerdjiev
Eeva SemerdjievMezzosopraano
Mezzosopraano Eeva Semerdjiev aloitti viulunsoiton 6-vuotiaana ja jatkoi musiikkiopintojaan Helsingin Konservatoriossa 19-vuotiaaksi asti piano sivuaineenaan. Musiikkiteatteri-ilmaisun koulu ”Musti”:n tunnit, joht. Sointu Angervo, tuli tärkeäksi osaksi elämää 8 – vuotiaasta lähtien. Myöhemmin Eeva jatkoi silloista lauluharrastustaan Luoteis-Helsingin musiikkiopiston Helsinki Kuoroissa, joht. Tapani Ruuska, jonka myötä sai myös oman lauluopettajan. Kuoro oli teatteri-ilmaisupainotteinen ja Eeva tekikin kaksi pääroolia Eija Ahvon ohjaamassa ”Tapaus Raza”:ssa sekä Tuulikki Kankaanpään ”Hopeasiipi”-musiikkinäytelmässä, joka tuotettiin yhteistyössä Helsingin Pop&Jazz konservatorion kanssa vuonna 2000. Sibelius-lukiossa pääaineeksi oli vaihtunut laulu ja viulu alkoi jäädä taka-alalle. Lukiosta ylioppilaaksi valmistuttua lauluopettajaksi valikoitui silloisen viuluopettajan äiti; oopperalaulaja Taru Valjakka.
Eeva aloitti opintonsa Teatterikorkeakoulun Näyttelijäntyönlaitoksella 2003. Samana keväänä avautui opiskelupaikka myös Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta pääaineena klassinen laulu. Teatterikorkeakoulu vei silloin kuitenkin voiton.

Eeva erikoistui näyttelijäntyönopinnoissaan musiikkiteatteriin suorittaen samalla laulun C-kurssitutkinnon Sibelius-Akatemialla erinomaisin arvosanoin, opettajinaan Lasse Riutamaa sekä Tellervo Pajamies. Valmistuttuaan teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2007, Eeva lähti jatko-opiskelemaan kameranäytelemistä New Yorkiin ”The New York Film Academy – 1 year acting for film conservatory program” – ohjelmaan, joka keskittyi näyttelemisessä Meisner – tekniikkaan. Eeva valmistui koulusta vuonna 2008, jonka jälkeen jatkoi opintojaan HB-studiolla keskittyen Uta Hagenin tekniikkaan.

New Yorkissa Eeva tuli pyydetyksi entisen opettajansa toimesta esiintyvään naamioteatteriryhmään ”Homunculus Mask Theatre”, johon hän kuului vuosina 2009-2012. Eeva muutti Los Angelesiin vuonna 2012, missä opiskeli imrovisaatiota tunnetussa ”The Groundlings” – koulussa. Eeva oli osana myös improvisaatioryhmää ”K-town Improv”. Yhdysvalloissa Eeva on tehnyt ääninäyttelijäntöitä, ollut osana Indie-lyhytelokuvia tekevää ryhmää ”Rabbit Brown Productions” sekä tähdittänyt ”We Write Productions” – tuotantoyhtiön elokuvaa ”California Dreams”, joka on edelleen saatavissa Amazon.com:ssa. Lauluopinnoissa Eevalla oli useampien vuosien tauko, kunnes palasi klassisen laulun äärelle vuonna 2015 opettajanaan Marvellee Cariaga.
Suomeen Eeva palasi 2016 vuoden taitteessa ja jatkoi lauluopintojaan vanhan opettajansa Tellervo Pajamiehen kanssa. Nykyään Eevan lauluopettajana toimii Johanna Rusanen-Kartano. Eeva on tällä hetkellä Helsingistä käsin toimiva freelance-näyttelijä, -ääninäyttelijä -sekä laulaja. Tämänhetkisiin projekteihin kuuluu mm. yhteistyö säveltäjä – pianisti Heikki Sarmannon sekä pianisti Ilmari Räikkösen kanssa. Eeva tekee jonkin verran myös opetustyötä pitäen näyttelijäntyön syventäviä kursseja.
Eevan opintoja ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK.

Matti Torhamo
Matti TorhamoBaritoni
Baritoni Matti Torhamo on suorittanut laulun maisteritutkinnon 2017 Estonian Academy of Music and Theatressa Tallinnassa opettajanaan Taimo Toomast. Hän valmistui laulupedagogiksi vuonna 2015 Turun AMK:sta, jossa häntä opetti Kaisu Helminen. Hän on esiintynyt muun muassa Turun kaupunginteatterissa, erilaisissa oopperaproduktioissa, kuorosolistina ja lauluyhtyeissä. Torhamon rooleihin kuuluvat mm. Papageno (W.A. Mozart /Taikahuilu), Peter (E. Humperdinck /Hannu ja Kerttu) ja Pilates (J.S. Bach /Johannes-passio). Torhamo laulaa myös Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Kansallisoopperan lisäkuorossa.
Arto Myllärinen ja Reetta Hulmi
Arto Myllärinen ja Reetta HulmiLibretisti ja ohjaaja ja lavastaja
Libretisti ja ohjaaja Arto Myllärinen on pitkän linjan palkittu teatterintekijä. Hän on loistanut käsikirjoittajana, ohjaajana, näyttelijänä ja dramaturgina niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Köyliöläinen Reetta Hulmi on näytellyt, laulanut ja tanssinut useissa teatteriproduktioissa eri puolilla Suomea ja toimii tällä hetkellä Arto Myllärisen assistenttina. Hän vastaa yhdessä ohjaajan kanssa oopperan visuaalisesta ilmeestä.

Sampsa Ertamo
Sampsa ErtamoSäveltäjä
Sampsa Ertamo (s. Helsingissä 1973) aloitti vuonna 1992 Sibelius-Akatemian solistisella osastolla pasuunan ja pianonsoiton opinnot. Sävellyksestä tuli hänen pääaineensa vuonna 1995. Ertamon sävellyksenopettajina ovat toimineet Erkki Jokinen ja Tapio Nevanlinna. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2004.
Sampsa Ertamo on valmistumisensa jälkeen keskittynyt yksinomaan sävellystyöhön. Ertamon sävellyksiä on esitetty kotimaassa ja ulkomailla. Hänellä on ollut useita sävellyskonsertteja Helsingissä sekä nykyisessä kotikaupungissaan Hämeenlinnassa. Ertamo on toiminut sävellyskonserteissaan myös kapellimestarina.

Ertamon tuotantoon kuuluu sooloteoksia, kamarimusiikkia, nauhateoksia, orkesteriteoksia ja vokaalimusiikkia, jossa hän käyttää yleensä itse kehittämäänsä foneettista tekstiä.

Jaakko Ryhänen
Jaakko RyhänenBasso
Jaakko Ryhänen aloitti uransa Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1972.

Jaakko Ryhäsen kansainvälinen solistiura käynnistyi New Yorkin Metropolitanissa vuonna 1983. Ryhäsen vakinaisina vierailukohteina ovat sen jälkeen olleet Euroopan suuret oopperatalot: Berliini, München, Lontoon Covent Garden, Wienin valtionooppera, Milanon La Scala , Pietarin Mariinski-teatteri, Moskovan Bolshoi, Berliinin Deutsche Opern, Baijerin ooppera, Bryssel, Leipzig, Zürich, Geneve, Pariisi, Hampurin valtionoopperat sekä Madrid. Hän on ollut kiinnitettynä Wienin valtionoopperan solistikuntaan. Lisäksi hän on vieraillut säännöllisesti mm. Chicagossa Lyric Operassa, Los Angelesissa sekä Bayreuthin musiikkijuhlilla vuosina 2004-2007.

Hän on uransa aikana esiintynyt oopperakirjallisuuden keskeisissä bassorooleissa kuten mm. Mozartin Taikahuilun Sarastrona, Ryöstö Seraljista -oopperan Osminina, Don Giovannin Komtuurina ja Leporellona, Figaron häiden Don Bartolona, Verdin Don Carlosin Filipinä, Macbethin Banquona, Rigoletton Sparafucilena, Simon Boccanegran Fiescona, Rossinin Sevillan parturin Don Basiliona, Wagnerin Valkyyrian Hundingina, Lentävän hollantilaisen Dalandina, Lohengrinin Kuningas Henrikinä, Beethovenin Fidelion Roccona, Musorgskin Boris Godunovin nimiroolissa, Tshaikovskin Jevgeni Oneginin Gremininä.

Seppo Hovi
Seppo HoviPianisti
Seppo Hovin tie musiikin ammattilaiseksi alkoi Sibelius-Akatemian nuoriso-osatolta. Dannyn, Kirkan ja Katri-Helenan säestysbändien sekä opettajavuosien jälkeen hän jäi freelanceriksi. Televisio teki persoonan tutuksi mm. Seppo Hovin seurassa- ja Bumtsibum-ohjelmien myötä ja niistä tuli palkintona myös useita Venloja sekä Koura –kunniakirja.
Hän on työskennellyt paljon eri laulajien kanssa viihteellisten konserttien pianisti-juontajana tai orkesteria johtaen. Hänet on nimetty Vuoden puhujaksi ja Muusikkojen liitto on myöntänyt hänelle tunnustuspalkinnon. Jazzpiirit ovat nimenneet hänet Suomen Jazzlegendaksi numero 24.
Vuonna 2012 hänelle myönnettiin musiikkineuvoksen arvonimi.
Odysseus-jousikvartetti
Odysseus-jousikvartettiJousikvartetti
Odysseus-jousikvartetti on kansainvälistä mainetta saavuttanut vuonna 2009 perustettu jousikvartetti. Sen jäseninä soittavat viulistisisarukset Linnea ja Sylvia Hurttia, alttoviulisti Ivan Podyachev ja sellisti Johannes Teppo. Sibelius-Akatemian kamarimusiikkiopintojen lisäksi kvartetti on osallistunut useille mestarikursseille mm. Alban Berg -jousikvartetin jäsenten johdolla.

Odysseus-jousikvartetti on konsertoinut Suomessa Sibelius-Akatemian kamarimusiikkiviikoilla Helsingissä, Sibelius-museon konserttisarjassa Turussa sekä Turun ja Naantalin Musiikkijuhlien konserteissa. Kansainvälistä huomiota Odysseus-kvartetti on saavuttanut esiintymällä lukuisissa konserteissa Italiassa, Espanjasa, Portugalissa, Itävallassa, Saksassa ja Virossa. Vuonna 2017 Odysseus-jousikvartetti teki konserttikiertueen Japaniin esittäen mm. Sibeliuksen ja Juha T. Koskisen musiikkia.

Odysseus-jousikvartetti tekee säännöllisesti yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa ja on kantaesittänyt useita teoksia. Keväällä 2015 kvartetti esiintyi Jüri Reinveren ja Sofi Oksasen tuotantoa käsittelevässä konsertissa Tallinnan taidemuseo KUMU:ssa. Odysseus-jousikvartetti on esiintynyt useasti myös japanilaista ja suomalaista nykymusiikkia esittelevässä Sibatomo-konserttisarjassa Helsingissä.

Vuonna 2010 Martin Wegeliuksen Muistosäätiö myönsi Odysseus-jousikvartetille tunnustusapurahan. Lisäksi Viljo Laitisen ja Riitta Parikka-Laitisen rahasto, Banca Monte dei Paschi di Siena sekä ISA International Sommerakademie PragWienPudapest ovat tukeneet Odysseus-jousikvartetin työskentelyä apurahoin.

Kuva: Studio Aura, Juliana Socher & Peter Herman

Sirkka Lamminen
Sirkka LamminenSopraano
Sopraano Sirkka Lamminen on lunastanut paikkansa Suomen klassisen musiikin eliittilaulajien joukossa. Sirkka Lamminen on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Zürichin ja Bernin oopperataloissa, Rooman oopperassa, Hampurin valtionoopperassa, Opéra de Baugéssa Ranskassa, Viron kansallisooppera Estoniassa, kotimaisten oopperayhdistysten produktioissa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Sirkka Lamminen esiintyy oopperatalojen lisäksi säännöllisesti orkesterien ja kuorojen solistina kotimaassa ja ulkomailla. Hän on saanut kiitosta laulutekniikkansa erinomaisesta hallinnasta ja musiikillisesta huippuosaamisestaan sekä älykkäästä lavatyöskentelystä ja ihmisläheisestä esiintymistyylistään.
Hänen repertuaariinsa kuuluu kaikkiaan noin 40 oopperaroolia, pääasiassa lyyrisen ja dramaattisen koloratuurisopraanon sekä lyyrisen sopraanon rooleja. Sirkka Lammisella on lisäksi monipuolinen kirkkomusiikki- ja yksinlauluohjelmisto. Hänen repertuaariinsa kuuluu kaikkiaan noin 40 oopperaroolia, pääasiassa lyyrisen ja dramaattisen koloratuurisopraanon sekä lyyrisen sopraanon rooleja. Sirkka Lammisella on lisäksi monipuolinen kirkkomusiikki- ja yksinlauluohjelmisto.
Sirkka Lamminen on palkittu kaikissa merkittävissä kotimaisissa laulukilpailuissa. Hänelle on myönnetty vuonna 2007 Alavuden kaupungin kulttuuripalkinto. Sirkka Lamminen on palkittu kaikissa merkittävissä kotimaisissa laulukilpailuissa. Hänelle on myönnetty vuonna 2007 Alavuden kaupungin kulttuuripalkinto.
Sirkka Lamminen työskentelee oopperalaulajana ja laulupedagogina sekä toimii Alavudella järjestettävän Toivo Kuula -laulukilpailun taiteellisena johtajana.
Maria Kallionpää
Maria KallionpääSäveltäjä ja pianisti
Maria Kallionpää on kansainvälinen säveltäjä ja pianisti, joka aloitti musiikkiopintonsa Palmgren-konservatoriossa. Kallionpää on valmistunut Lontoon Royal Academy of Musicista 2009 ja Wienistä Universität für  Musik und Darstellende Kunstista 2010. Vuonna 2015 hän väitteli tohtoriksi Oxfordin yliopistosta. Tällä hetkellä Kallionpää toimii postdoc- tutkijana Aalborgin yliopistossa sekä säveltäjäresidenssissä Nottinghamin yliopistossa. Kallionpää on voittanut Oxford University Philharmonia Composition Contest- kilpailun 2013.

Kallionpään sävellyksiä on esitetty mm. Wienin Musikvereinissä, Philharmonie Luxembourgissa ja Sibiu Philharmoniassa. Vuonna 2016 Kallionpää voitti Fabbrica Young Artists Development Program-ohjelman säveltäjähaun, josta palkintona Rooman ooppera tilasi ja esitti Kallionpään oopperan She (2017). 2016 Kallionpää oli Ranskan akatemian (Académie de France à Rome) stipendiaattina Villa Medicissä Roomassa.

Marjuska Santala ja Tommi Varjola
Marjuska Santala ja Tommi VarjolaLauluvarpunen
Laulaja-lauluntekijä Marjuska Santala on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi ja musiikkikasvattajaksi. 4-vuotiaana Marjuska ilmoitti, että hänestä tulee isona ”laulava lääkäri”. Nyt hän toteaa, että lääkäriä ei tullut, ja laulua ei vaihdeta. Marjuska tekee keikkoja sekä kevyen että klassisen musiikin parissa erilaisilla kokoonpanoilla, mm. Marjuska Santala trio ja My Instrument. Hän on toiminut solistina lastenlaulukonsertista barokkioopperaan ja pääsiäisenä 2018 hän laulaa Hämeenlinnassa ja Janakkalassa Lasse Heikkilän Simon Kyreneläinen -musikaalin naispääroolin, Marian.
Marraskuussa 2015 julkaistuun lastenlaulukirjaan ”Piisejä pirpanoille” valittiin sävellyskilpailun perusteella yksi Marjuskan lastenlaulu, ja pöytälaatikosta on alkanut ponnahdella esiin omia lauluja yhä enemmän. Tällä hetkellä laulajatar työstää ensimmäistä omaa levyään, joka on äänitetty yhteistyössä Markus Ketolan studiolla. Marjuska Santala Quartetin levy julkaistaan keväällä 2018, ja sen tiimoilta Marjuska keikkailee paljon myös duona ja triona. Iittalan musiikkijuhlilla Marjuska ja kitaristi Tommi Varjola kokoavat koko perheen konsertin, joka sisältää sekä Marjuskan Santala Quartetin levyltä lauluja että tuttuja lastenlauluja kietoutuneena erilaisiin tunnelmiin ja tarinoihin.
Keikkailun lisäksi Lauluvarpunen Marjuska työskentelee 2017-2018 vs. apulaisrehtorina Sibelius-opistossa, jakaa musiikin saloja ja laulattaa, soitattaa, leikittää ja tanssittaa kaiken ikäisiä mm.Vanajaveden Opistossa ja Hämeenlinnan Kansantanssinuorissa.
Marjuska on suorittanut Sibelius-Akatemiassa myös laulupedagogiikan opinnot sekä Sinikka Alstelan johdolla solistisen laulun B-tutkinnon. Tämä äänenkäytön ammattilainen on lisäksi kansantanssinopettaja ja FolkJam-ohjaaja, ja tykkää laulattaa sekä liikuttaa ihmisiä vauvasta vaariin. Elämänikäinen kokonaisvaltainen kokeminen ja oppiminen on intohimo, jota hän haluaa jakaa.
Lisää voit lukea sivuilta lauluvarpunen.fi

Tommi Varjola tunnetaan Hämeenlinnan musiikkigenressä vahvasti jazzkitaristina. Monipuolinen kitaristi Varjola on opiskellut Helsingin konservatoriossa ja Franz Lisztin musiikkikorkeakoulussa Weimarissa Saksassa pääaineenaan klassinen kitara. Nykyisin Varjola toimii kitaransoiton lehtorina Hämeenlinnan Sibelius-opistossa niin klassisella kuin sähköisellä kitaralla. Tommi Varjola säveltää myös omaa musiikkia ja on julkaissut kaksi soololevyä (2008, 2013). Marjuska Santala triossa Tommi säveltää ja sovittaa yhdessä Marjuska Santalan kanssa. Varjola on saanut Suomen Kulttuurirahaston apurahan vuonna 2002.

Trio La Rue
Trio La RueTrio
Trio La Rue syntyi kolmen kamarimusisoinnin intoa pursuavan muusikon toimesta vuonna 2007. Alusta pitäen Trio La Rue on käynyt haasteita kaihtamatta pianotrion kantaohjelmiston järkäleiden, kuten Beethovenin, Brahmsin ja Schubertin triojen kimppuun. Yhtyeen toiminta-ajatuksena on kantaohjelmiston lisäksi esittää ja tilata suomalaisten nykysäveltäjien musiikkia. Trio La Rue kantaesitti Juha T. Koskisen teoksen Wasser im Sande Kangasala-talossa syyskuussa 2015. Arvostelija Jyrki Lähteenmäen mukaan ”Kolmen muusikon kemiat sulautuivat soitossa tasapainoiseksi ja tunneherkäksi kokonaissoinniksi.”

Trio La Rue on konsertoinut laajasti Suomessa. Omien konserttien lisäksi yhtye on esiintynyt viime vuosina Riihimäen kesäkonserteissa, Turun Sibelius-viikoilla, Aino Acktén kamarifestivaalilla ja Sääksmäki Soi!-festivaalilla. Ulkomailla trio on esiintynyt Ruotsissa ja Italiassa. Konsertoituaan Roomassa ja Napolissa lokakuussa 2013 trio sai ylistävät arviot erityisesti Schönbergin Verklärte Nacht-teoksen harvinaisen triosovituksen esityksestä.

Syksyllä 2016 Trio La Rue konsertoi jälleen Italiassa, tällä kertaa Roomassa ja Bolognassa kantaesittäen suomalaista ja italialaista uutta musiikkia. Vuonna 2017 trio juhli 10-vuotista taivaltaan järjestämällä juhlakonsertin Helsingissä. Konsertissa kuultiin Suomen ensiesitykset Uljas Pulkkisin, Kai Niemisen ja Juha T. Koskisen teoksista.

Trio La Ruen debyyttilevy Astolfo sulla luna ilmestyi joulukuussa 2014 Pilfink Records-yhtiölle. Levy sisältää Kai Niemisen kamarimusiikkia, mm. yhtyeelle omistetun tilausteoksen Reflecting landscapes.

Vuonna 2015 Trio La Rue työskenteli suuren Sibelius-projektin parissa esittäen kaikki Sibeliuksen julkaisemattomat pianotriot useassa konsertissa Suomessa ja Ruotsissa. Maaliskuussa 2017 trio levytti kyseiset teokset ja Pilfink Records julkaisi levyn tammikuussa 2018. Jean Sibeliuksen perikunta ystävällisesti myönsi luvan teosten esittämiseen ja levyttämiseen.

Tammi-helmikuussa 2018 Trio La Rue teki kiertueen Saksaan esiintyen mm. Stralsundissa ja Recklinghausenin konserttitalossa saaden arvostelijalta kehuja erityisesti Ravelin pianotrion tulkinnasta.

Vuonna 2015 Trio La Rue palkittiin Pro Musica-säätiön hakemuksetta myönnettävällä apurahalla.

Kirsi- Marja Alanen
Kirsi- Marja AlanenViulisti
Kirsi- Marja Alanen (s. 1982) opiskeli Seppo Tukiaisen oppilaana Sibelius- Akatemiassa sekä Prof. Lewis Kaplanin oppilaana the Juilliard Schoolissa, jossa hän suoritti Bachelor of Music- tutkinnon 2007 ja Master of Music- tutkinnon 2009. Kirsi- Marja on osallistunut useisiin viulukilpailuihin Suomessa ja ulkomailla; näistä merkittävimpinä Juhani Heinosen viulukilpailun voitto sekä osallistuminen Kuopion viulukilpailuun, Sibelius- viulukilpailuun ja Paganini- viulukilpailuun Italiassa. Amerikassa opiskellessaan Kirsi- Marja toimi viiden vuoden ajan opettajansa Lewis Kaplanin assistenttina the Bowdoin International Music Festivalilla, ja esiintyi siellä konserteissa mm. Kurt Murokin, Sergiu Schwartzin ja Tracy Silvermanin kanssa. Kirsi- Marja on esiintynyt orkesterien solistina mm. Isossa- Britanniassa, Sveitsissä, Eestissä ja Venäjällä. Valmistumisensa jälkeen Kirsi- Marja on opettanut viulunsoittoa New Yorkissa ja Rochesterissa New Yorkin osavaltiossa. Hänet valittin Sibelius- Opiston viulunsoiton lehtoriksi vuonna 2017.
Tuomas Nikkanen
Tuomas NikkanenPianisti
Tuomas Nikkanen (s.1981) nousi kansallisen musiikkielämän tietoisuuteen vuoden 1997 Maj Lind-kilpailun finalistinaa; 16-vuotiaana yhtenä kilpailun historian nuorimmista. Nikkanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Erik T.Tawaststjernan, Juhani Lagerzpetzin ja Liisa Pohjolan johdolla pianonsoittoa ja hänen opintoihinsa sisältyi myös sävellystunteja Tapio Nevanlinnan johdolla. Tuomas Nikkanen on myös osallistunut kahteen kertaan Olli Mustosen mestarikursseille. Nikkanen on voittanut vuoden 1997 Leevi Madetoja-kilpailun ja yhdessä sellisti Timo-Veikko Valven kanssa Juvenalia-kamarimusiikkikilpailun v.1998. Nikkasen kansainvälisiin kilpailumenestyksiin kuuluu mm erikoispalkinto ”The Best Youngest Performer” Artur Rubinstein-kilpailuissa Bydgoszcissa, Puolassa v.1998 sekä palkinto parhaasta liettualaisen modernin pianoteoksen esityksestä Ciurlionis-kilpailussa Vilnassa, Liettuassa v.1999.
Jean Sibeliuksen 150-vuoden juhlavuonna 2015 Nikkanen toteutti yhteistyössä Sibeliuksen syntymäkodin, sopraano Riitta Muikku-Piiraisen, sekä veljensä, äänisuunnittelija Milko Nikkasen kanssa Sibeliuksen syntymäkodissa, Hämeenlinnassa nauhoitetun Sibelius-levyn.
Keväällä 2018 ilmestyy Nikkasen, Muikku-Piiraisen ja hämeenlinnalaisen näyttelijä Riitta Hietasen tarinallinen Kansalaissota- cd. Samoin keväällä 2018 ilmestyy myös Nikkasen Toivo Kuulan koko pianotuotannon sisältä kaksois-cd. Levy sisältää ennen levyttämätöntä materiaalia.
Tuomas Nikkanen toimii aktiivisesti kotikaupunkinsa Hämeenlinnan kulttuurielämässä konsertoiden ja opettaen sekä myös tuottajan ominaisuudessa. Hän on järjestänyt omien konserttiensa ja konserttisarjojensa lisäksi mm. yhteistyössä Suistoklubin kanssa Pianoklubia Suistolla vuosina 2015-2017, jossa paikallisten pianistien lisäksi on myös kuultu vierailevia pianisteja; 2016 Martin Malmgrenia ja 2017 Anna Kuvajaa. Nikkasen paikallisia yhteistyötahoja Suiston lisäksi ovat olleet mm.Hämeenlinnan historiallinen museo ja Sibeliuksen syntymäkoti, sekä Wetterhoffin talo.
Nikkaselle on myönnetty kahteen kertaan (v.2001, 2015) Suomen kulttuurirahaston apuraha, jälkimmäinen hämeenlinnalaista modernismia sisältävän (Marttinen, Sermilä, Ertamo) konsertin järjestämistä varten hämeenlinnan historiallisella Raatihuoneella.
Hämeenlinnan Sibelius-seura on vuonna 2016 myöntänyt Tuomas Nikkaselle Sibeliuksen syntymäkotimitalin ”merkittävästä työstä Sibeliuksen elämäntyön tulkkina”.