Kurssit Iittalan musiikin kesä

Ilmoittautuminen 20.3.-21.5.2018. Lataa ilmoittautumiskaavake tästä.

Lisätietoja info@iittalanmusiikinkesa.fi

Iittalan Laulukurssi, Sirkka Lamminen ja Taru Ritavesi
ma- pe 11- 15.6.2018

Hinta 485 euroa/oppilas, 5 päivän kurssi
Hinta 295 euroa/oppilas, 3 päivän kurssi

Peruskurssi aloitteleville laulajille ja jatkokurssi pidempään laulua opiskelleille. Kurssien yhteiset osiot määrittävät kurssitason.

Kurssi sisältää:
– laulun yksilöopetusta 45 min/pvä (josta säestäjän kanssa 15 min)
– säestyksen yksilötunnin 30 min/pvä
– yhden luokkatunnin sekä laulunopettajan että säestäjän kanssa (perus- ja jatkokurssille omat)
– konsertin, jossa opiskelijat saavat halutessaan esiintyä säestäjän kanssa.

Kurssi sisältää lisäksi luennon äänenkäytöstä (perus- ja jatkokurssille omat) ja kaksi yhteistä ääniharjoitetuokiota.

Opiskelijat voivat tuoda ohjelmistoa musikaaleista ja muusta näyttämömusiikista (teatterimusiikki ja ooppera), länsimaisesta taidemusiikista (klassinen), rytmimusiikista sisältäen mm. pop-jazz, r&b, soul, iskelmä sekä heavylaulu ja etniset laulutyylit.

Kurssilainen voi lähettää hakiessaan lyhyen kuvauksen aikaisemmista lauluopinnoistaan ja toiveistaan tämän kurssin suhteen.  Kurssin päätteeksi osallistujat saavat kurssitodistuksen.

Sirkka Lamminen on monipuolinen sopraano, jonka heleää ääntä on kuultu niin Suomen Kansallisoopperan kuin Kaustisten Kansanmusiikkijuhlien suurella lavalla. Sirkka Lamminen työskentelee laulajana ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun äänenkäytön ja laulun lehtorina. Hän esiintyy säännöllisesti orkesterien ja kuorojen solistina kotimaassa ja ulkomailla. Sirkka Lamminen tunnetaan myös nimellä Lampimäki. Merkittävien kansainvälisten oopperasolistitehtävien (mm. Rooman, Zürichin, Bernin, Tallinnan ja Hampurin oopperat) lisäksi hänet on voinut bongata taiteilijanimellä Sirkka Skald  sveitsiläisen goottimetalliyhtyeen levyllä. Lammisen monipuolisuus on vertaansa vailla, sillä hän on hän on soittanut viulua sinfoniaorkesterissa ja kansanmusiikkiyhtyeessä ja laulanut eri kokoonpanoissa musiikkia barokista rockiin ja jazzista jenkkaan. Lisäksi hän on toiminut myös oopperaproduktioiden tuottajana ja sisällöllisenä ideoijana (mm. Seinäjoen kaupunginteatterin Ryästö Lakeurelta).

Sirkka Lamminen toimii Alavudella järjestettävän Toivo Kuula -laulukilpailun taiteellisena johtajana. Hänet on palkittu mm. Kangasniemen ja Lappeenrannan laulukilpailuissa, Jean Sibelius -, Timo Mustakallio- ja Vox Unica -laulukilpailuissa.  Hänelle on myönnetty Alavuden kaupungin kulttuuripalkinto.  Sirkka Lamminen valmistui musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin vuonna 2004 Seppo Ruohosen johdolla erikoistumisalanaan oopperalaulu. Lammisella on musiikkipedagogin, yliopistopedagogin ja laulunopettajan pätevyys ja hän on täydentänyt opintojaan Zürichin kansainvälisessä oopperastudion lisäksi opinnoilla Euroopassa ja USA:ssa. Musikaalilauluun ja erilaisiin kevyen musiikin äänenkäyttötapoihin hän on perehtynyt mm. Estill-kursseilla. Lamminen on kasvanut kevyen musiikin parissa ja sen olennaiset tyylilajit ovat hänelle tuttuja jo nuoruuden bänditoiminnasta ja Jyväskylän Yliopiston musiikin sivuainekokonaisuuden kautta. Opinnot Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa, Keski-Suomen konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa mahdollistivat kansainvälisen taidemusiikin esittämisen ja osaamisen tason. Sirkka Lamminen valmistaa työnsä ohella tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa.

Taru Ritavesi  on monipuolinen pianisti, joka on erikoistunut yhteismusisoinnin eri osa-alueisiin. Piano-opintonsa hän aloitti Lappeenrannan musiikkiopistossa, opettajinaan Tuula Hirvenoja ja Marja Kääriäinen. Vuonna 1995 hän siirtyi Keski-Suomen konservatorioon Carlos Turriagon oppilaaksi, valmistuen musiikkipedagogiksi 1999. Tämän jälkeen hän suoritti jatko-opintoja Prahan musiikkiakatemiassa 1999-2000 sekä 2001-03 Guildhall School of Musicissa, Lontoossa, jossa opiskeli korrepetition ja säestyksen koulutusohjelmissa suorittaen maisterintutkinnon. Taru Ritavesi voitti vuonna 2002 Cunard Carpathia Award -säestäjäkilpailun Guildhall Schoolissa, Lontoossa sekä 2006 Pieksämäen Poleenin liedpianistikipailun Kangasniemen musiikkiviikoilla.

Säestäjän ja korrepetiittorin töiden lisäksi hän on työskennellyt mm. Kansallisbaletin harjoituspianistina 2003-04.  Kesäisin hän toimii säännöllisesti eri laulukurssien säestäjänä ja on esiintynyt mm. Kuhmon kamarimusiikki -festivaalilla vuosina 2010-12. Vuosina 2012 ja 2016 hän oli Toivo Kuula -laulukilpailun kisapianistina. Lisäksi hän on ollut Mikkelin kansainvälisen kapellimestarikurssin pianisti vuosina 2012 ja 2014-2016. Syyslukukauden 2013 hän osallistui Popjazz konservatorio Lappian lauluntekijäkurssille. Syksystä 2006 alkaen hän on toiminut  säestäjänä ja pianonsoitonopettajana  Porvoonseudun musiikkiopistossa.

Äänenhuollon kurssi, Päivi Hirvikoski
Ma-ti 11-12.6. ja to-pe 14-15.6., 4 päivää, ei sisällä säestystä

Hinta, yksilöopetus: 210 e
Hinta, pariopetus: 110 e

Kurssi sisältää: Laulun yksilö- tai pienryhmäopetusta 4 x 45 min

Neljän päivän kurssi on avoin kaikille laulun harrastajille; vasta-alkajista pidemmälle lauluopinnoissaan edenneille, joiden ohjelmistossa on musikaali- ja elokuvasävelmiä, laulelmia tai klassista laulumusiikkia. Kurssi sisältää äänenkäytön ja -huollon ohjausta sekä laulutekniikkaa yksilötunneilla tai kahden laulajan ryhmässä. Laulukurssin lisäksi säestystunnit valinneilla on mahdollisuus osallistua pianistin kanssa kurssin päätöskonsertiin.

Opetuspäivät ovat 11.6., 12.6, 14.6., ja 15.6. Tuntien ajankohdat sovitaan opettajan kanssa. Kurssille valmistettu ohjelmisto on 2-3 laulua / laulaja.

Päivi Hirvikoski valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta, jossa hän opiskeli laulua Tellervo Pajamiehen johdolla suorittaen laulun A-kurssitutkinnon erinomaisin arvosanoin. Vuodesta 1994 lähtien Päivi Hirvikoski on toiminut laulunopettajana Sibelius-opistossa Hämeenlinnassa. Musiikkiopiston laulun lehtorin tehtävien ohella Päivi Hirvikoski tunnetaan Hämeenlinnan seudulla myös useiden kuorojen äänenmuodostuksen opettajana. Vapaa-ajallaan hän toimii aktiivisesti mukana Hämeenlinnan Sibelius-seuran ja Härkätien Kamarimuusikoiden toiminnassa. Esiintyvänä taiteilijana Päivi Hirvikosken omaan ohjelmistoon kuuluvat lähinnä Lied ja kirkkomusiikkiteokset.

Nuoren Laulajan Laulupaja, Marjuska Santala
12.-15.6.2018, 4 päivää, ei sisällä säestystä

Hinnat:
Yksilötunnit 4 x 30 min: 180 e
Paritunnit 4 x 45 min: 110 e
3- 4 hengen ryhmätunti: 85 e

Kurssi sisältää
* Henkilökohtaisia laulutunteja 4 x 30 min. tai  4 x pienryhmäopetustunti.
* Kaikille yhteinen kurssin aloitustunti 45 min. (ti 12.6. klo 12)

Oma ääni ja laulaminen on ihmiselle luonnollinen tapa ilmaista itseään ja ajatuksiaan. Tule mukaan laulun maailmaan Laulupajakurssille yksilöopetukseen tai pienryhmään!

Kurssin ohjelmisto 2-4 kappaletta / laulaja: esimerkiksi elokuva- tai musikaalimusiikkia, laulelmia, kansanlauluja tai muuta rytmimusiikkia. Kurssille voit osallistua joko yksilötunneille á 30 min. tai voit valita pienryhmäopetuksen, jossa ryhmässä on 2-4 laulajaa.  Opetustunnit ryhmän koosta riippuen 45-60 minuuttia.

Laulukurssin lisäksi säestystunnit valinneilla on mahdollisuus osallistua pianistin kanssa kurssin päätöskonsertiin.

Laulaja-lauluntekijä Marjuska Lauluvarpunen Santala (MuM) on musiikin moniottelija. Marjuska on valmistunut Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvattajaksi ja laulupedagogiksi. 4-vuotiaana Marjuska ilmoitti, että hänestä tulee isona ”laulava lääkäri”. Nyt hän toteaa: ”Lääkäriä ei tullut, ja laulua ei vaihdeta!” Marjuska keikkailee ja konsertoi sekä kevyen että klassisen musiikin parissa monissa eri kokoonpanoissa, ja on toiminut solistina lastenlaulukonsertista barokkioopperaan. Tällä hetkellä laulajatar työstää omaa levyään Marjuska Santala Quartet ja keikkailee duona sekä triona sen tiimoilta aktiivisesti. Marjuska laulaa naispääroolin musikaaliin Simon Kyreneläinen pääsiäisenä 2018 Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Hän on toiminut lauluvalmentajana erilaisissa musikaali- ja kesäteatteriprojekteissa sekä sävelsi Hauhon kesäteatterille laulut näytelmään Annaliisa vuonna 2014. Marjuska on myös kansantanssinopettaja ja FolkJam-ohjaaja, hän tykkää laulattaa sekä liikuttaa ihmisiä kokonaisvaltaisesti. Marjuska toimii vs. apulaisrehtorina tämän vuoden Hämeenlinnan Sibelius-opistossa ja opettaa laulua, tanssia, pianon alkeita sekä musiikin perusteita Sibelius-opistossa, Vanajaveden Opistossa ja Hämeenlinnan Kansantanssinuorissa.

Viulu, Kirsi-Marja Alanen
ma-pe 11-15.6.2018

Hinta: 282 e

Kurssiin kuuluu viulunsoiton 45 min yksityistunti ja 45 min luokkatunti joka päivä. Tunteihin sisältyy oppilaan valitseman ja valmistaman ohjelmiston lisäksi improvisaatiota CAD- menetelmää käyttäen. Luokkatunneilla harjoitellaan oman ohjelmiston kehittämistä sekä esiintymispedagogiikkaa muiden oppilaiden kanssa ja opettajan johdolla. Luokkatunneilla on paikalla kurssin opettaja ja ne ovat yleisölle avoimia. Viulukurssin lisäksi säestystunnit valinneilla on mahdollisuus osallistua pianistin kanssa kurssin päätöskonsertiin.

Kirsi- Marja Alanen (s. 1982) opiskeli Seppo Tukiaisen oppilaana Sibelius- Akatemiassa sekä Prof. Lewis Kaplanin oppilaana the Juilliard Schoolissa, jossa hän suoritti Bachelor of Music- tutkinnon 2007 ja Master of Music- tutkinnon 2009. Kirsi- Marja on osallistunut useisiin viulukilpailuihin Suomessa ja ulkomailla; näistä merkittävimpinä Juhani Heinosen viulukilpailun voitto sekä osallistuminen Kuopion viulukilpailuun, Sibelius- viulukilpailuun ja Paganini- viulukilpailuun Italiassa. Amerikassa opiskellessaan Kirsi- Marja toimi viiden vuoden ajan opettajansa Lewis Kaplanin assistenttina the Bowdoin International Music Festivalilla, ja esiintyi siellä konserteissa mm. Kurt Murokin, Sergiu Schwartzin ja Tracy Silvermanin kanssa. Kirsi- Marja on esiintynyt orkesterien solistina mm. Isossa- Britanniassa, Sveitsissä, Eestissä ja Venäjällä. Valmistumisensa jälkeen Kirsi- Marja on opettanut viulunsoittoa New Yorkissa ja Rochesterissa New Yorkin osavaltiossa. Hänet valittin Sibelius- Opiston viulunsoiton lehtoriksi vuonna 2017.

Säestystunnit laulajille ja soittajille, Tuomas Nikkanen ja Ulla Wirtanen

Hinta: 110 e

Kurssi sisältää:
– 3 kpl 30 minuutin säestystunteja
– ryhmätunnin matineapäivänä (oma harjoitusaika säestäjän kanssa 15 min)
– osallistumisen päätöskonserttiin säestäjän kanssa

Tule säestystunnille opettelemaan yhteismusisointia ammattipianistin kanssa. Kurssi soveltuu sekä laulajille että instrumentalisteille.

Fagotin Röörinteko-workshop, Outi Vinkki
ma- ti 11- 12.6. ja to-pe 14-15.6.

Hinta: 190 e, hinta sisältää materiaalikulut

Pääset opettelemaan fagotin suuttimen valmistusta  alusta asti. Kurssiin kuuluu myös yhteissoittoa fagotti-kokoonpanolla ja mahdollisesti pieni esiintyminenkin kurssilaisten niin halutessa. Kurssi sisältää opetusta 45 min x4/ yhtä oppilasta kohden. Opetus pyritään järjestämään ryhmäopetuksena, joten työpajan todellinen tuntimäärä selviää osallistumismäärän mukaan. Kurssin toteutus  on päivinä 11.6, 12.6, 14.6 ja 15.6.

Outi Vinkki on valmistunut musiikkipedagogiksi Tampereella vuonna 2008 fagotti pääaineenaan. Opettajina hänellä on ollut mm. Olavi Ojanperä, Stig Forsman, Aleksej Dmitriev, Harri Ahmas ja Mika Ylärakkola. Hän on toiminut opettajana yli 10 vuoden ajan, mm. Tampereen konservatorion musiikkiopistossa, Keravan ja Keskisen Uudenmaan musiikkiopistoissa sekä Valkeakosken musiikkiopistossa. Hän on opettanut sekä aikuisia että lapsia ja hänellä on kokemusta myös pienen kvinttifagotin opettamisesta.

Suuttimen tekemisen opettaminen on tärkeä ja luonteva osa fagotin soiton opiskelua ja Outi Vinkki on sisällyttänyt tämän aina opetukseensa. Fagotin suuttimen eli röörin tekemisen perustaitojen hallinta tuo mielekkyyttä fagotin soittamiseen ja antaa eväitä elinikäiseen musiikinharrastamiseen. Suuttimien tekeminen voi olla sitä paitsi myös hauskaa ja antoisaa, etenkin, kun niitä tehdään yhdessä.

Piano, Elvi- Maria Veijonen
ma-pe 11-15.6.2018

Pianonsoiton alkeiskurssi 6-11-vuotiaille lapsille: Tutustutaan pianoon instrumenttina, soitetaan korvakuulolta tuttuja lauluja, keksitään omaa musiikkia sekä tutustutaan hieman myös nuotteihin. Opetusta 45 min päivässä kolmen oppilaan ryhmässä.
Hinta: 75 e/oppilas

Pianonsoiton alkeiskurssi nuorille (12-vuotiaista alkaen) ja aikuisille: Pariopetuksena. Harjoitellaan tuttujen laulujen soittamista soitumerkeistä säestäen yksin ja yhdessä sekä nuotinluvun perusteita. Opetusta 30min päivässä/ 2 oppilasta.
Hinta: 75 e/ oppilas

Pianonsoiton yksilötunnit: Hieman pianoa soittaneille yksilöopetusta 30 min/päivä. Edetään kunkin oppilaan omalta tasolta eteenpäin. Soitamme klassista tai kevyempää musiikkia oppilaan lähtökohdista riippuen. Mahdollisuus pieneen esiintymiseen kurssin päätteeksi.
Hinta: 135 e/oppilas

Elvi-Maria Veijonen on hämeenlinnalainen musiikinopettaja. Hän on opiskellut musiikinohjaaksi Tampereen konservatoriossa, mistä valmistui piano pääaineenaan vuonna 1996. Hän jatkoi opintojaan pääaineenaan laulu kirkkomusiikkilinjalla samassa oppilaitoksessa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui musiikin maisteriksi kirkkomusiikkiosastolta 2006.  Kasvatustieteen aineopinnot hän suoritti avoimessa yliopistossa 2000. Veijonen on opettanut vuodesta 1996 useassa eri kansalaisopistossa pianonsoittoa, laulua, musiikin teoriaa, lauluyhtyeitä ja kuoroja sekä toiminut säestäjänä. Vuodesta 2000 alkaen hän on opettanut Vanajaveden Opistossa pääasiassa laulua ja pianonsoittoa. Omaa muusikkouttaan hän ylläpitää esiintymällä niin suomi-gospelin kuin klassisenkin musiikin laulajana sekä kuoroproduktioissa.

Rumpukurssi nuorille rumpaleille, Antti Polameri
ma-pe 11-15.6.2018

Hinta: 135 e/oppilas

Ikäraja: 8v – 15v

Muusikko Antti Polameri ohjaa maanantaista perjantaihin 11.6. – 15.6. rumpujen soiton intensiivikurssin nuorille soittajille. Kurssi pitää sisällään päivittäisen 30 minuutin ykstyistunnin, jonka lisäksi oppilaat opettajan johdolla kokoontuvat soittamaan pikkurumpua (virveli) yhdessä.

Antti Polameri (s. 1973) on Hämeenlinnassa asuva muusikko, säveltäjä, lyömäsoittaja ja eri taiteenlajeja yhdistelevien produktioiden käsikirjoittaja. Antti on kotoisin Helsingistä mutta hän on asunut Kanta-Hämeessä jo yli viidentoista vuoden ajan. Hänen musiikillinen taustansa on alunperin rytmimusiikissa, mutta henkilökohtainen kiinnostus taidemusiikkiin sai hänet sävellyksen opintoihin aikuisiällä. Erilaiset taiteenlajeja yhdistävät produktiot ovat olleet Antti Polameren kiinnostuksen kohteena viime vuosien varrella. Niihin on kuulunut säveltämistä ja esiintymistä niin pianistina Hämeen kuninkaallisessa nukketeatterissa kuin omien käsikirjoitusten pohjalta tehtyjä esityksiä näyttelijöiden, tanssijoiden ja trikkaaja-akrobaattien kanssa. Esimerkkeinä hänen luomansa monitaiteellinen teoksensa Music for Martial Arts and Dance Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanajasalissa vuonna 2013, ja lokakuussa vuonna 2017 toteutettu näyttämöllinen kuoro- ja soitinteos nimeltään Luther! Hämeenlinnan kirkossa.

Sähkökitara, Timo Seppälä
ma-pe 11-15.6.2018

Hinnat:
Yksilötunnit 5 x 45 min: 165 e
Yksilötunnit 5 x 30 min (alle 8- vuotiaat oppilaat): 115 e/oppilas

Kohderyhmä: Sähkökitaran soittajat ikä 10-100 vuotta.

Olen kokenut kitaristi ja tarjoan yksilöllisiä kitaratunteja. Halusit sitten soittaa ”nuotiokitaraa” muutamilla perussoinnuilla, kehittää plektratekniikkaasi, oppia blues-improvisointia tai ”tiluttaa heviä”, voin auttaa sinua. Myös teorianopiskelu on mahdollista tunneillani.

Timo Seppälä on Hämeenlinnassa asuva kokenut rytmimusiikin opettaja ja musiikin sekatyöläinen. Hän opettaa Forssassa ja Lounais-Hämeen musiikkiopistossa sähkökitaran soittoa, bändejä ja afro-amerikkalaisen musiikin perusteita. Seppälä toimii opettajana myös yksityisessä musiikkikoulussa KitaraKasarmi ja toimii myös tuottajana/julkaisijana KasarmiStudiosilla. Musiikkillinen kiinnostuneisuus yltää Bachista Bodomiin.

Sähköbasso, Joonas Ojajärvi
ma-pe 11-15.6.2018

Hinnat:
Yksilötunnit 5 x 45 min: 165 e

– Oppilaan soittotaidosta ja kokemuksesta riippuen joko bassonsoiton alkeita tai syventymistä sähköbasson maailmaan oppilasta kiinnostavan musiikillisen kehyksen sisällä.
– Bassonsoiton alkeissa opetellaan ergonominen soittoasento ja soittotekniikan perusteet, joista on hyvä lähteä rakentamaan suhdetta bassonsoittoon ja musiikkiin ylipäänsä.
– Edistyneiden oppilaiden kanssa tehdään soittoasennon ja -tekniikan tarkistus, jonka jälkeen tutkitaan oppilaalle mieluisan musiikin sisällä bassonsoittoon liittyviä yksityiskohtia ja hiotaan soittoa ”seuraavalle tasolle” .
– Lähtötasosta riippumatta opetus on oppilaslähtöistä ja perimmäisenä tavoitteena on hyvän musiikkisuhteen ylläpito: soittaminen on hauskaa ja mielekästä.
– Jos oppilas osallistuu bändikurssille, bassotunneilla voidaan käydä yllämainittuja asioita läpi bändin ohjelmiston kautta.

Bändikurssi, Timo Seppälä & Joonas Ojajärvi
ma-pe 11-15.6.2018

Hinnat:
Ryhmätunnit 5 x 60 min: 115 e/ oppilas

– Opetellaan yhtyetoiminnan perusteita 3-5 hengen pienyhtyeessä oppilaille mieluisaa musiikkia soittaen.
– Bändisoitinten roolit, yhtyetovereiden kuunteleminen ja kunnioittaminen, bändikamojen turvallinen käyttö.
– Kurssin lopussa halukkaat bändit voivat esiintyä.